Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina Šumadija i vino, jer kvalitet proizvodi kvalitet

Šumadija i vino, jer kvalitet proizvodi kvalitet

74
0

Da li vam je vino među omiljenim napicima? Da li vam je Šumadija omiljeni region Srbije? E onda imamo dobre vesti za vas. Vinski sajt WineSofa je ovu vinogradarsku oblast Srbije svrstao u „Deset vinskih regija Centralne i Istočne Evrope koji bi mogli da prijatno iznenade u 2024“. Kako se navodi na sajtu, odabir je pao na Šumadiju zbog njenog „velikog vinskog i turističkog potencijala, kao i istorijskog značaja“.

Izvor: Wine Vision by Open Balkan zvanični sajt

Kad srpsko vino i srpskija Šumadija dobijaju hvalospeve

Stojeći na ponosnom četvrtom mestu ovog spiska, Šumadija je pobrala neke lepe epitete sastavljača članka, Danijela Erčeja. Erčej, inače poznati mađarski novinar i „vinopisac“, je osnivač i glavni urednik sajta WineSofa. Koautor je kapitalne publikacije „Veliki vinski atlas Mađarske“ i stalni je član žirija velikog broja međunarodnih takmičenja vina, uključujući „Concours Mondial de Bruxelles“ u Belgiji.

„Šumadija nije najvažnija vinska regija u Srbiji. Nije ni najveća. Nije ni najpoznatija niti sa najdužom istorijom. Možda nije ni najlepša. U blizini nema velikih gradova. Beograd je udaljen 70 kilometara, ali se brdskim putevima sporo vozi. Pa ipak većina Srba je privržena Topoli i Oplencu. Zašto? Tu je kralj Petar I osnovao vinariju, pored koje se nalaze i velika crkva i mauzolej, stvorivši mesto za svojevrsna hodočašća tokom kojih možete posetiti i nekadašnju kraljevsku vinariju,“ navodi Erčej u članku.

Naglasio je da je recept za poznata vina iz tog perioda očuvan od strane poslednjeg vinara, koji ga je preneo prvoj privatnoj vinariji osnovanoj nakon političkih promena, pod imenom „Aleksandrović“. „Topola je šarmantan grad, sa Crkvom Svetog Đorđa i Mauzolejem Karađorđevića na vrhu Oplenca koje morate videti, a pored, u centru grada, u šarmantnoj staroj vili, grad ima kafić i vinoteku, samo sa vinima iz regiona,“ dodaje Erčej. U objavljenom tekstu je posebno preporučio vinarije „Matijašević“, „Aleksandrović“, „Draganić“ i „Arsenijević“.

Balkanska vinska turneja 2024.

Erčej je istakao da, pored Šumadije, i druge regije bivše Jugoslavije mogu ugodno iznenaditi u ovoj godini. Među njima su Tikveš u Severnoj Makedoniji, Pelješac u Hrvatskoj, Štajerska u Sloveniji, s posebnim naglaskom na istorijski grad Ptuj.

Uz to, među preporučenim, manje poznatim vinskim regijama centralne Evrope, nalaze se Lečinca u oblasti Bistrica u rumunskoj Transilvaniji, Modre hori u Češkoj, okolina Plovdiva u Bugarskoj, Lajtaberg u Austriji, Vilanj u Mađarskoj i Dolina tri reke u Slovačkoj.

Izvor: 24 Sedam, WineSofa