Naslovna Poljoprivreda „Sunoko“ prerađuje 1,8 miliona tona šećerne repe

„Sunoko“ prerađuje 1,8 miliona tona šećerne repe

71
0

Kompanija „Sunoko“, članica MK grupe, saopštila je danas da će u novoj kampanji  preradati 1,8 miliona tona šećerne repe. Pritom, navodi se iz kompanije, proizvešće se više od 260.000 tona šećera u tri prerađivačka centra.

Paljenju peći u šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici tradicionalno su prisustvovali svi zaposleni, zajedno sa predsednicima svih lokalnih mesnih zajednica. Prijem šećerne repe u ovim fabrikama već je uveliko počeo.

foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

„Sunoko“ u brojkama

Direktor kompanije „Sunoko“ Slobodan Košutić obratio se medijima povodom trenutne proizvodne sezone. „Proizvodnjom od 260.000 tona šećera koja se planira u ovogodišnjoj kampanji, Sunoko će podmiriti potrebe tržišta Srbije, ali će se razvijati i kao neto izvoznik u širem regionu, što je deo poslovne strategije naše kompanije,“ istakao  je Košutić.

U nastavku izjave, istakao je da je firma prošle godine proizvela 144.000 tona šećera. Apostrofirao je da se ovo postiglo usled smanjenih površina pod tom kulturom i nepovoljnih vremenskih uslova. „Ovogodišnja planirana proizvodnja omogućiće nam da naš šećer plasiramo u okolne zemlje regiona i tržište zapadne Evrope. Posebno smo zadovoljni što je kraljica polja zauzela znatno veću površinu u odnosu na prethodnu kampanju. Ovaj pozitivan trend dugujemo, između ostalog, merama Vlade Srbije,“ dodao je. „Kao i stimulacijama i podršci koje „Sunoko“ obezbeđuje proizvođačima šećerne repe.“

Foto: Pixabay

Ove godine je u Srbiji šećerna repa posejana na ukupno 42.000 hektara. Od tog broja će „Sunokove“ šećerane preraditi sirovinu sa oko 29.000 hektara.

„Sunoko“ i proizvođači

Šećerana repa je, po nalazima kompanije, na pretežnom delu površina u dobroj kondiciji. To je slučaj upravo zahvaljujući dobro primenjenoj tehnologiji proizvodnje, uprkos nestabilnim vremenskim prilikama. Promena vremena sa zahlađenjem ima pozitivan uticaj na zdravstveno stanje šećerne repe. Pritom, njeni usevi ulaze u tehnološku zrelost i prema svim parametrima šećerna repa je spremna za preradu.

„Sunoko“ je već objavio uslove ugovaranja proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu, istakao je Košutić. Uz ponuđenu cenu od 47 evra po toni čiste šećerne repe, kompanija će proizvođačima obezbediti bonus na ostvarenu digestiju koja je veća od digestije Sunoka. Biće obezbeđena i polovina gratis semena, kao i avans od 600 evra po hektaru za potpisivanje ugovora do 1. decembra.

Izvor: Beta

Pogledajte i: „Sunoko“ simbolično startovao kampanju prerade šećerne repe

Prethodni tekst„Sunoko“ simbolično startovao kampanju prerade šećerne repe
Sledeći tekstTanasković: Prevarantima zabrana bavljenja poljoprivredom