Naslovna Vesti Švajcarski grad u kom “mamurluk” traje deset godina

Švajcarski grad u kom “mamurluk” traje deset godina

Za sve ljubitelje vina idealno mesto je gradić Vevi, ali spremite se, mamurluk dugo traje.

512
0
Foto: Pixabay

Ako ste ljubitelj vina za vas je idealno da posetite mali švajcarski grad Vevi u kom se održava festival posvećen vinu i vinarima. Ali, ako ste propustili onaj koji je održan 2019. godine na sledeći morate čekati oko 20 godina.

Gradić Vevi okružen je vinogradima i tirkiznim jezerom, ali na svake dve decenije bajkovitu idilu poremeti najveći festival u zemlji. Naime svakih 20 do 25 godina stanovnici ovog grada pridružuju se brojim posetiocima koji uživaju u živopisnoj zabavi u čast vinu i vinarima.

Foto: Pixabay

Više od milion ljudi, ovog leta, posetilo je Vevi tokom 25 dana festivala.

Vinari, svirači, glumci i performeri godinama se pripremaju za „Fête des Vignerons“ koji je prvi put održan 1787. godine. Tako je prošle godine ovaj najveći svetski vinski događaj održan tek po 12. put.

Velika pauza između festivala pravi se zato što je 10 godina potrebno za oporavak, a narednih deset za planiranje novog događaja.

Na prošlogodišnjem festivalu učestvovalo je 5.500 izvođača, a oko 300 ih je bilo u velikoj paradi.

Foto: Pixabay

Otvaranje festivala je na glavnom gradskom trgu, a nakon toga grad postaje pozornica na otvorenom. U areni koja se prostire na oko 14.000 kvadratnih metara posetioci su uživali u predstavama za pamćenje, dok su oni sa najboljim mestima mogli da uživaju i u pogledu na Alpe i Ženevsko jezero.

Ovaj jedinstveni festival je pravo mesto i za gurmane koji danima uživaju u lokalnim, ali i međunarodnim kuhinjama. Tako je moguće naći specijlitete od Frirburga do Tibeta i Vijetnama. Na festivalu se prodalo na stotine hiljada boca vina, a poteklo je više od 500.000 litara.

Festival u čast vinu i vinarima neguje tradiciju proizvodnje vina koja na tim prostorima seže daleko u prošlost. Najboljim vinarima i vinogradarima dodeljene su i nagrade koje mnogima predstavljaju vinske Oskare za uloženi trud i zalaganje.