Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Svilajnac: Poljoprivredna škola za primer

Svilajnac: Poljoprivredna škola za primer

70
0

Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika u gradu i opštini Svilajnac je savršeni egzemplar jedne agrarne prosvetne ustanove. Osim što je najveća obrazovna ustanova ovog tipa u Srbiji, ističe se i svojom samoodrživošću. To znači da zadovoljava sve potrebe učenika za kvalitetnom ishranom putem vlastite proizvodnje, dok viškove proizvedenih namirnica plasira na tržište.

Sve potrebe za mesom, voćem i povrćem koje kuhinja doma učenika zahteva, obezbeđene su putem vlastite proizvodnje. Takođe, imaju i prodaju na vlastitom imanju, gde možete nabaviti jabuke, sok od jabuka, vakumirani kiseli kupus, zimnicu, mleko, jogurt i sve ostalo što vredni učenici proizvode.

Izvor: Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac – zvanična Fejsbuk stranica

Svilajnac kao početna stanica za nove poljoprivrednike

Direktor škole Dejan Milunović je u izjavi za medije apostrofirao zašto Svilajnac treba da bude ponosan na njihovo edukativno zdanje. „Imamo farmu svinja, goveda i ovaca, tako da svo meso obezbeđujemo iz sopstvene proizvodnje. Povrtarska proizvodnja nam je vrlo intenzivna,“ naglasio je Milunović. „Dakle, sveža salata stiže iz plastenika koji su par stotina metara udaljeni od kuhinje“.

Prema njegovim rečima, škola ima i svoju konditorsku proizvodnju. „Takođe radimo i prerađevine, kako od mesa i mleka tako i od povrća i voća. Kisele zimnice, džemove, ajvare, jogurte, pasterizovano mleko, sireve, kajmak. Sve se to proizvodi i prerađuje u objektima naše škole. To je u ovo vreme možda i privilegija da učenici stvarno mogu da konzumiraju hranu koja je sveža, koja je kontrolisanog porekla i kvaliteta“, dodaje Milunović.

Izvor: Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac – zvanična Fejsbuk stranica

Škola se oslanja na obrazovne profile iz sektora poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane. To uključuje poljoprivredne tehničare, veterinarske i prehrambene tehničare, kao i trogodišnje profile za mesare, rukovaoce poljoprivrednom tehnikom i kuvarice. Takođe, od ove godine će biti uveden još jedan novi obrazovni profil – sanitarno-ekološki tehničar u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

A šta vele učenici?

Ono što izdvaja ovu obrazovnu instituciju je njen internat koji može primiti do 450 učenika, s obzirom na to da većina đaka dolazi iz drugih gradova i opština. Internat je opremljen prema najnovijim evropskim standardima i pruža širok spektar vanškolskih aktivnosti. Sobe su trokrevetne i imaju sopstvena kupatila, a celokupan prostor je pokriven video nadzorom. Važnost praktične nastave u školovanju potvrđuju i sami učenici.

Izvor: Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac – zvanična Fejsbuk stranica

Bosiljka Takovac iz Topole, koja je pohađala drugi razred na smeru hortikulture, rekla je da je izabrala tu školu inspirisana iskustvom svog brata koji je takođe studirao u Poljoprivredno-veterinarskoj školi. Ona je izjavila da joj se veoma dopada način rada i učenja tamo. Takođe je dodala da će znanje koje steknu biti od velike koristi, jer ona želi da se bavi poljoprivredom i da nastavi sa školovanjem.

David Jovanović iz Jagodine izjavio je da je upisao smer veterinarski tehničar iz ljubavi prema životinjama i zbog impresivnih uslova u školi i internatu. On je istakao da će zahvaljujući praktičnoj nastavi biti odlično pripremljen za buduće studije na veterinarskom fakultetu. Jovanović je naglasio da praksa u ovoj školi nije samo formalnost. On je dodao da pod nadzorom profesora zaista rade sa životinjama, vade krv, primenjuju lekove i pomažu pri teljenju. Takođe je istakao da ove životinje postaju deo njih dok su u školi, te da prema njima iskazuju poštovanje.

Izvor: Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac – zvanična Fejsbuk stranica

Čak je i zvanični Svilajnac ponosan na školu

Poljoprivredno-veterinarska škola uspostavila je dobru saradnju sa resornim ministarstvom i lokalnom samoupravom, što im je omogućilo da zadrže svoj ugled. Predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, istakao je da je škola od osnivanja bila ispred svog vremena.

„Sa sigurnošću možemo da kažemo da je poljoprivredna škola krenula sa dualnim obrazovanjem od samog njenog osnivanja, jer svi učenici imaju mogućnost praktične nastave, škola ima oko 130 hektara imanja, svoju stoku, mogućnost proizvodnje hrane koju koriste za ishranu učenika, a viškove plasiraju na tržište. Mislim da je to model koji treba da se primeni gde god je to moguće u obrazovanju. Opština je tu da kad god može izađe u susret u domenu svojih ingerencija. Mi smo pomogli izradu projektne dokumentacije i finansirali izgradnju novog doma za učenike kapaciteta za 450 đaka, jer mnogo dece dolazi iz drugih opština i gradova i mi smo im obezbedili siguran i udoban boravak“, zaključio je Milanović.

Izvor: 24 Sedam