Naslovna Poljoprivreda Talgarska krasavica, kruška koju treba istražiti

Talgarska krasavica, kruška koju treba istražiti

142
0

Miroslav Šarac je, kako navodi portal Dobro Jutro, jedan od onih kalemara koji vole da istražuju, od onih koji vraćaju život i u život, imaju stare, nama nepoznate, sorte voćaka. Jedna od njih, koja je upravo dala prvi rod, je i kazahstanska kruška talgarska krasavica.

Izvor: Shutterstock/Sergey

Šarac je ispričao kako je dobio plemke talgarske krasavice iz Hrvatske, zahvaljujući međunarodnoj razmeni sa grupom zaljubljenika u stare i egzotične sorte voća. Ističe da starinske sorte voća treba tražiti u regionima gde je nekada vladala Otomanska država, jer su Turci bili strastveni voćari i kalemari, a njihov uticaj je ostavio trag na Balkanu, gde se danas može naći mnogo starinskih sorti voća.

Kruška za primer

Šarac objašnjava da je talgarska krasavica poreklom iz Kazahstana, sa neobičnim, izduženim oblikom nalik abefetel kruški. Kalemio ju je na dunju, iako to nije idealna podloga za nju, jer je sorta daleko bujnija i za nju bi bila bolja podloga divlja kruška. Šarac ističe da je divlja kruška univerzalna podloga za sve kruške, ali je danas u manjini jer je njeno gajenje složenije od dunje.

Izvor: Shutterstock/KelaVi

Dodaje da se divlja kruška kao podloga retko koristi. Naposletku, ona zahteva sejanje i redovno rezanje izboja. Sa druge strane, dunja je lakša za razmnožavanje. „Međutim, ta podloga je danas u manjini što se tiče podloga, a i sve ređa, pošto je treba sejati, gajiti, stalno rezati izboje sa stabala. Kod dunje je jednostavnije, jer se radi ožiljavanjem i mnogo više podloga se može dobiti nego kod sejanaca. Sejanac divlje kruške je daleko dugotrajniji kao podloga, a i kruška je inače dugotrajna voćna vrsta. Ako se kalemi na divlju krušku provereno može da traje 200 godina, a koliko još to ne znam“, veli Šarac.

Dotični kalemar opisuje talgarsku krasavicu kao voćku sa lepom obojenosti ploda. Navodi i da je ona otporna na mrazeve i bolesti poput ervinije, iako to još nije potpuno potvrđeno. Ova jesenja sorta može trajati do zime, a možda i do proleća u podrumskim uslovima. Šarac nastavlja da istražuje i kalemi voćke, jer je to njegova strast i profesija.

Izvor: Dobro jutro