Naslovna Poljoprivreda Tanasković: „Malinari se vraćaju u ekvilibrijum, ove godine bolje“

Tanasković: „Malinari se vraćaju u ekvilibrijum, ove godine bolje“

71
0

Ministarstvo poljoprivеdе, šumarstva i vodoprivrede jе ovе godinе na vrеmе počеlo da sе bavi malinama, rеkla jе ministarka Jеlеna Tanasković. Ovo je izjavila na Kopaonik biznis forumu i pritom naglasila da sе u novu otkupnu sеzonu ulazi sa nеšto višе od 20.000 tona malinе. Dodala je da su uradili proračun o cеni proizvodnjе i da možе da kažе da malinari nеćе biti u problеmu.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Tanasković o (bliskoj) budućnosti malinarstva

Bitno je napomenuti da ćemo u novoj otkupnoj sezoni maline imati nešto više od 20.000 tona, što je znatno manje u poređenju sa prethodnom godinom kada smo imali preko 40.000 tona maline, izjavila je Tanasković. To pokazuje da se tržište polako vraća u normalu.

Ona je istakla da je cena maline i dalje niža nego prethodnih godina, ali isto tako naglasila da je važno da se naviknemo na kvalitetne usluge. Tanasković je istakla i da je država ispunila još jedno obećanje dato malinarima, a to je da izračuna proizvođačku cenu.

Foto: Pixabay

Druga obaveza koju je Ministarstvo poljoprivrede preuzelo prema primarnim proizvođačima maline, pre nego što započnu proizvodnju, jeste da Institut za voćarstvo u Čačku izračuna troškove proizvodnje maline za 2024. godinu.

Prema dobijenim podacima, proizvođačka cena varira u zavisnosti od prinosa maline. Na primer, za prinos od 15 tona, proizvođačka cena iznosi 160 dinara, za prinos od 12 tona 200 dinara, dok za prinos od 30 tona iznosi 240 dinara. To pokazuje da je proizvođačka cena niža što je prinos maline veći.

Foto: Pixabay

To su informacije koje imamo za 2024. godinu, a situacija je takva da imamo malo zaliha, rekla je Tanasković. Prema njenim rečima, sve su indikacije takve da malina ove godine neće biti problematična.

Ministarka je podelila savet našim proizvođačima da nastave sa uzgojem maline, srpskog „crvenog zlata“. Pritom je dodala je da ciljamo ka otvaranju novih tržišta, ističući da će potražnja za malinom biti sve veća.

Izvor: Dnevnik