Naslovna Poljoprivreda Tanasković se sastala sa hladnjačarima o situaciji na tržištu malina

Tanasković se sastala sa hladnjačarima o situaciji na tržištu malina

220
0

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković danas se sastala sa predstavnicima hladnjača, prenosi RTV. Na sastanku se vodio razgovor o trenutnoj situaciji na tržištu maline, kao i na temu trenutne otkupne sezone proizvoda.

Tanasković je naglasila da se očekuje novi radni sastanak u ponedeljak 12. juna.  Dodala je da se vode pregovori da bi se podrobno preispitala situacija oko neisplaćenog prinosa maline iz prethodne godine. Razmatraće se ispomoć države ovom sektoru u kreditnoj liniji sa zalogom u neprodatoj malini. Ovim potezom, država bi namirila dugovanja prema malinarima iz prethodnog proizvodnog perioda.

Foto: Pixabay

Ponuđena cena preniska

Diskusija o ceni malina je bila ključna tema u ovom proizvodnom sektoru poljoprivrede već par nedelja unazad. Početkom ove sedmice, preduzeće „LUKOWA FOOD DOO“ je donelo odluku o ceni svežih malina u iznosu od 200 din/kg. Rane reakcije proizvođača su bile negativne. Od starog roda, malinarima je preostalo između 20,000 i 25,000 tona ovog voća. Predstavnici Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline „Naše voće Srbija“ imaju dogovor sa predstavnicima države o obezbeđivanju kredita koji bi pomogao u isplati prošlogodišnjeg roda. Dogovorena cena iznosi 2 milijarde dinara.

Podsetićemo da je Srbija u periodu avgust 2022-mart 2023. godine izvezla između 75,000 i 80,000 tona malina. U poređenju s tim brojkama, uvoz malina, bilo svežih bilo zamrznutih, iznosio je 4,427 tona u iznosu od 19,448,000 evra.

Ministarstvo uvek uz proizvođače

Tanasković je naglasila da je imperativ države upravo zaštita primarnih proizvođača i pronalaženja najboljih rešenja za probleme u proizvodnji i na tržištu. Ministarka već nedeljama reaguje pravovremeno i direktno pregovara sa svim predstavnicima u više sektora poljoprivrede. Svoju posvećenost pokazala je i posetom Ivanjici zbog situacije sa poplavljenim područjima u Zapadnoj Srbiji. Na licu mesta je procenjena vrednost štete koju su nanele padavine i poplave, a resorno ministarstvo je potvrdilo da će pružiti pomoć ugroženim poljoprivrednicima. Monetarni iznos dotične pomoći je 95 miliona dinara.

 

Izvor: RTV

Pogledajte i: Objavljena ponuđena cena malina razočarala malinare