Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Tek 3% poljoprivrednica koristilo subvencije – skandal!

Tek 3% poljoprivrednica koristilo subvencije – skandal!

83
0

Preko 80% poljoprivrednica sa seoskog područja nije upoznato sa programima podrške koje nudi država ženama. Pritom, svega 3% ispitanica koristilo je neki vid pomoći ili subvencije. Istraživanje o položaju žena na selu je izvršilo Udruženja „Putokaz“ iz Kragujevca.

Image by prostooleh on Freepik

Zašto nema poljoprivrednica koje koriste subvencije?

Profesorica doktor Olivera Nikolić, koja je na čelu projekta „Unapređenje položaja žena na selu“, ističe da je istraživanje obuhvatilo sve aspekte života, uključujući ekonomske, obrazovne i zdravstvene, kako bi se bolje razumeo profil žena koje žive na selu. U istraživanju je učestvovalo 90 žena iz deset sela u okviru teritorije grada Kragujevca.

„Istraživanje u Kragujevcu pokazalo je ohrabrujući podatak da u ovom kraju, od ispitanih, ima više žena koji su nosioci gazdinstava u odnosu na republički prosek, tačnije oko 24 odsto. Ovaj procenat je zabeležen, naglašavam, u poljoprivrednim gazdinstvima koja su registrovana,“ istakla je dr Nikolić.

Photo by Zoe Schaeffer on Unsplash

Situacija nimalo zavidna

Ipak, zabrinjavajuće je što 82% žena koje žive na selu nije upoznato sa programima podrške namenjenim ženama u poljoprivredi. „Svega tri odsto ispitanih žena je koristilo neku podršku ili subvenciju iz oblasti poljoprivrede. Taj podatak iz Šumadije je u istoj ravni sa republičkim prosekom. Ali ohrabrujuće je da je više od polovine ispitanih žena spremno da pohađa obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu, poput kurseva za nastup na tržištu, savladavanje savremenih komunikacionih tehnologija ili pisanja biznis planova. Takođe, raspoložene su za udruživanje i u tome vide mogućnost da realizuju svoje ideje,“ dodaje dr Nikolić.

U organizaciji „Putokaz“ veruju da je važno pružiti bolje informacije ženama u ruralnim područjima oko Kragujevca o dostupnim mogućnostima. „Činjenica je da žene sa sela uglavnom znaju samo za programe podrške koje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje. Međutim, iste ili slične programe nude lokalne samouprave, država, resorna ministarstva, regionalne agencije za ekonomski razvoj, privredna komora, kao i civilni sektor. Podrška stiže i iz međunarodnih fondova, pogotovu za žene sa sela koje se udružuju i nastupaju na tržištu“, veli Snežana Milisavljević iz Udruženja „Putokaz“.

Izvor: Dobro jutro