Naslovna Poljoprivreda Tov pataka i gusaka: prostor, sredina, uslovi, profit

Tov pataka i gusaka: prostor, sredina, uslovi, profit

83
0

Ukoliko domaćin (ili domaćica) želi da se bavi komercijalnim uzgojem gusaka i pataka, to treba da odradi na pravi način. Na sreću, savetodavac stočarstva Kosovka Jakšić je za „Dobro jutro“ obrazložila kako taj proces izgleda.

Prema rečima Kosovke Jakšić, plovuše (mladi pačići i guščići) imaju skromne potrebe za uzgoj. Tokom prvih tri do četiri nedelje, zahtevaju toplotu i zaštitu od kiše i sunca. Starija grla mogu biti držana na pašnjaku tokom cele godine bez potrebe za dodatnim grejanjem, tvrdi Jakšić. Ona brzo napreduju i dostižu težinu od oko 3,5 kg za oko 50 dana. Za svaki kilogram prirasta, pačići troše otprilike 2,35 kg hrane. U situaciji kada se tovi manji broj grla, mogu se iskoristiti garaže, podrumske prostorije i slični prikladni objekti.

Foto: Printscreen/Youtube

Ključni činioci za uzgoj pataka i gusaka

Jedan od ključnih faktora za uspešan tov plovuša je prostor na podu, nastavlja izlaganje Jakšić. U prvih deset dana, 50 pačića može biti smešteno na jedan kvadratni metar podne površine, dok se do kraja treće nedelje taj broj smanjuje na deset. Kod guščića, broj je manji, pa se u prvih deset dana može staviti deset guščića na jedan kvadratni metar, a kasnije samo pet.

Drugi značajan faktor za uspešan tov plovuša, prema savetodavcu, je temperatura. Mladi pačići i guščići nemaju potpuno razvijen sistem termoregulacije, pa im je potrebno grejanje u prvim danima. Pri prirodnom izvođenju, mladunci se sklanjaju ispod kvočke, čija temperatura tokom kvocanja i leženja iznosi iznad 39°C. Kod veštačkog izvođenja, proizvođač mora obezbediti grejanje u prostoriji. U početku je potrebna visoka temperatura, dok se od četvrte nedelje mogu držati na sobnoj temperaturi (18°C). Ponašanje guščića i pačića najbolje otkriva da li im temperatura odgovara, pa normalno ponašanje i ravnomerna raspodela po zagrejanoj površini ukazuju na odgovarajuću temperaturu. Ako je previše toplo, beže od izvora toplote, dok dahću i šire krila. Ako je hladno, grupišu se ispod grejača. Ako se povlače sa zagrevane površine, to ukazuje da im smeta promaja.

Osvetljenje za pačiće

Sa porastom veličine pačića i guščića, važno je obezbediti dobro provetravanje, jer se u prostoriji povećava koncentracija štetnih gasova. Potrebno je 5m³ svežeg vazduha na dan po kilogramu telesne težine. U početnim nedeljama, prirodna ventilacija može zadovoljiti potrebe provetravanja, dok je za veštačko provetravanje potrebno obezbediti otvor površine oko 3m na 1000m³ svežeg vazduha na sat, ističe Jakšić.

Vlažnost, svetlost, prostirka i drugi detalji

U prvih tri nedelje, tvrdi ona, preporučuje se održavanje relativne vlažnosti vazduha u prostoriji između 60% i 70%. Prekomerna vlažnost može izazvati vlaženje i slepljivanje prostirke, dok suv vazduh kod mladih jedinki može izazvati dehidrataciju.

Prvog dana, pačićima je potrebno neprekidno osvetljenje, dok guščićima treba neprekidno osvetljenje tokom prvih sedam dana. Kasnije, pačićima se smanjuje na 22 do 23 sata svetlosti, a guščićima se postepeno smanjuje dužina osvetljenja u drugoj nedelji. Početna jačina svetlosti obično iznosi oko 3W po kvadratnom metru površine poda.

Važan faktor okoline za uspešno uzgajanje plovuša je i prostirka, koja se nanosi u sloju debljine 7 do 8 centimetara. Pre svakog ciklusa, preporučuje se postavljanje nove prostirke, a često se koristi pšenična ili ražana slama, šuška mekog drveta i drugi materijali koji efikasno upijaju vlagu. Treba koristiti suv i zdrav materijal, izbegavajući ostatke pesticida, buđ i truljenje. Mladunci plovuša imaju retki izmet, što može dovesti do rasipanja vode i vlaženja prostirke. Pratiti stanje prostirke redovno i dodavati nove količine suve prostirke. Preporučuje se rasporediti oko 5 kg šuške ili slame na 1 kvadratni metar podne površine, zaključuje Jakšić.

Izvor: Dobro jutro