Naslovna Poljoprivreda Transport životinja u EU (i koji su najveći problemi istog)

Transport životinja u EU (i koji su najveći problemi istog)

200
0

Nevladine organizacije “Saosećanje u svetskoj poljoprivredi” i “Evrogrupa za životinje” sastavile su izveštaj o transportu životinja u EU.

Na osnovu mnogobrojnih zapisa, predstavljeni su dokazi o rizicima tokom transporta miliona životinja koje se trguju na velike udaljenosti između evropskih zemalja ili se izvoze širom sveta. Aktivisti koji su pokrenuli kampanju o ovom pitanju ističu da su dugi transporti nehumani i suvišni, kako piše britanski list The Guardian, prenosi Agronjuz. Oni identifikuju ključne faktore koji utiču na zdravlje i stanje stoke kao što su prenatrpanost, iscrpljenost, dehidracija i stres, izražavajući zabrinutost zbog potencijalnog širenja bolesti.

Image by MARIO PACHECO from Pixabay

Nalazi o transportu životinja u EU

Objavljeni nalazi dolaze u vreme kada zvaničnici Evropske unije pripremaju predloge za izmene propisa o transportu domaćih živih životinja, a koji će biti objavljeni početkom narednog meseca. Dokumenti, bazirani na zvaničnim evidencijama putovanja životinja poznatim kao dnevnici putovanja životinja, prvi put otkrivaju detalje o više od 180.000 pošiljki goveda, svinja, ovaca i drugih životinja u Evropskoj uniji u periodu između 2021. i 2023. godine.

Ove dve nevladine organizacije koje se zalažu za zaštitu životinja, pozivaju Evropsku uniju da zabrani izvoz živih životinja iz EU u zemlje koje nisu članice EU, da pređe na trgovinu samo mesom i da uspostavi stroža pravila za zaštitu dobrobiti životinja tokom putovanja unutar EU. Reineke Hameleers, izvršni direktor ”Evrogrupe za životinje”, ističe pojedinosti zabrane. „Zamena izvozom mesa i trupova ne koristi samo životinjama, već ima i ogromne ekonomske i ekološke koristi. Ogromne razmere patnje koje je istakla ova istraga ne mogu se zanemariti. Evropska komisija mora da izađe sa ambicioznijom Uredbom,“ veli Hameleers.

Image by RENE RAUSCHENBERGER from Pixabay

Većina građana Evrope podržava poziv za poboljšanje dobrobiti uzgajanih životinja tokom transporta, tvrde nevladine organizacije. Prema rezultatima Specijalnog Eurobarometra za 2023. godinu, osam od 10 Evropljana smatra da bi vreme putovanja za komercijalni transport živih životinja unutar ili izvan EU trebalo da bude ograničeno. Devet od 10 ispitanika veruje da je važno štititi dobrobit životinja na farmama.

Prema izveštaju Gardijana, milioni životinja su transportovani kamionima ili avionima na dugim putovanjima koja su trajala i po više dana ili nedelja. Životinje su trgovane između evropskih zemalja ili izvožene širom sveta radi uzgoja, tova i klanja, kako je navedeno u zapisima.

Image by MARIO PACHECO from Pixabay

„Smešno je slati životinje do Brazila i Kolumbije“

Poslanica Evropskog parlamenta iz Holandije, Anja Hazekamp, izrazila je iskreni šok rezultatima. Pritom je i istakla da je neodrživo održavati toliki broj životinja u Evropskoj uniji. Naposletku, navodi ona, to dovodi do brojnih problema za životinje, klimu, biodiverzitet i zdravlje ljudi. „Moramo eliminisati transport na velike udaljenosti, umesto da prevozimo životinje širom Evrope i na drugi kraj sveta. Jer smešno je da se one šalju čak do Brazila i Kolumbije,“ veli Hazekamp.

Evropska komisija je izjavila da aktivno radi na unapređenju dobrobiti životinja više od 40 godina. To će obaviti postepeno unapređujući uslove života životinja i usvajajući standarde dobrobiti koji se smatraju među najvišima na globalnom nivou.

Izvor: Politika