Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Transportno uverenje transportovano u prošlost! Novi Pravilnik benefit za pčelare

Transportno uverenje transportovano u prošlost! Novi Pravilnik benefit za pčelare

70
0

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je dobre vesti za pčelare, vezane za Pravilnik o uslovima za stavljanje životinja u promet. Naime, kako navode SPOS-ovci, a i sam Pravilnik, za potrebe selidbe i prodaje pčela više nije obavezno transportno uverenje za selidbu pčela. Konkretno se misli na Uverenje o zdravstvenom stanju pošiljke životinja u unutrašnjem prometu koje je do skora bilo predmet nelagode u pčelarstvu.

Izvor: APIS – Udruženje pčelara Medveđe – zvanična Fejsbuk stranica

Međutim, Pravilnik ne ističe samo ovu informaciju. Štaviše, u Članu 4 istog obrazloženo je sve što je pčelaru nužno da danas zna. Primera radi, više nije obavezna ni dezinfekcija vozila pre selidbe koju je obavljala teritorijalno nadležna veterinarska stanica.

Pravilnik u nešto više detalja

Kako je objavljeno iz SPOS-a, ova promena ne samo da eliminiše veliku potrošnju vremena oko procedura u vreme kada pčelari imaju najmanje slobodnog vremena, već takođe donosi značajne uštede za pčelare, jer više neće morati da plaćaju:

Foto: Pixabay
  • Izdavanje transportnog uverenja (Uverenje o zdravstvenom stanju pošiljke životinja u unutrašnjem prometu) čije pisanje košta 345 dinara.
  • Naknadu za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu koja je iznosila najmanje 25 dinara po košnici u oba pravca selidbe.
  • Dezinfekciju vozila pre selidbe od strane teritorijalno nadležne veterinarske stanice, koja je trenutno koštala od 1.035 do 1.265 dinara u zavisnosti od vozila u jednom pravcu selidbe, pri čemu se za pčelare cena uvećavala za 50% zbog noćnog utovara košnica i dodatnih troškova za rad nedeljom.
  • Troškove izlaska veterinara na teren (30% cene litra benzina po kilometru).
pčele u letu
Zaštitite svoje košnice na pravi način, foto J. El Omari

Uzmimo u obzir da prosečan pčelinjak u SPOS-u ima 70,6 košnica. Onda, pretpostavimo da je prosečno udaljen od veterinarske stanice samo 15 km. Prosta računica nalaže da ukupna ušteda po prosečnom pčelaru SPOS-a po samo jednoj selidbi u oba pravca iznosi najmanje 11.585 dinara. Međutim, ovo je izračunato pretpostavljajući da svih 70 košnica može stati na jedan kamion. A to je uglavnom nemoguće, pa su stvarni troškovi znatno veći, zaključuje se u SPOS-u.

Pravilnik je stupio na snagu, a primenjivaće se od 1. maja 2024. godine. Svi drugi propisi vezani za privremena stajališta ostaju na snazi.

Izvori: AgroTV, SPOS