Naslovna Poljoprivreda Treba obnoviti stočni fond, veli Milan Prostran

Treba obnoviti stočni fond, veli Milan Prostran

305
0

Izvoz govedine iz Srbije u Kinu je moguć posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje, ali je za to neophodno obnoviti stočni fond, rekao je stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

Prema njegovim rečima, Srbija nema dovoljno velik stočni fond da bi bila ozbiljan partner za izvoz. „Na prvom mestu, morali bismo da uložimo ogromne investicije u obnovu stočnog fonda. Srbija jeste među deset najvećih proizvođača kukuruza u svetu, a u njoj postoje i prazne štale i obori, kao i ljudi koji znaju da se bave tim poslom. Znači da preduslove imamo, ali moramo prevazići domaću krizu“, istakao je analitičar.

Foto: Printscreen/NovaS

Prostran detaljnije o stočnom fondu

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine planiran je da stupi na snagu 1. jula 2024. godine. Na listi se nalazi 10.412 proizvoda čiji će izvoz iz Srbije u Kinu postepeno biti liberalizovan u narednih deset godina. Najveće šanse za plasman na kinesko tržište imaju vina, rakije, goveđe meso, borovnice, suve šljive i jabuke.

Trenutna carina na govedinu iznosi 25% i planira se svake godine smanjivati za 5%. Prema podacima popisa iz 2023. godine, Srbija ima samo 725.000 goveda. Ovo je gotovo 18% manje nego pre samo tri godine. Taj isti iznos je, poražavajuće, 20% manji nego 2012. godine. U poređenju sa 1990. godinom, broj goveda se prepolovio.

Photo by Eiliv Aceron on Unsplash

Prošle godine, prema podacima Zavoda za statistiku, iz Srbije je u Kinu izvezeno samo 579 tona smrznute govedine. To je vredelo tek 1,2 miliona dolara. U 2022. godini izvezeno je nešto više, 1.855 tona, za 6,2 miliona dolara. Pritom je 2021. godine izvezeno 3.000 tona za skoro 14 miliona dolara. Prostran smatra da u Srbiji nema dovoljno novca da se reši taj problem. On vidi rešenje u tome da Kinezi investiraju u proizvodnju, dok bi Srbija obavljala ceo proces tova za poznate kupce.

A šta veli Galetin?

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin je takođe prokomentarisao situaciju. Podsetio je da Srbija već ima potpisane brojne sporazume sa Kinom, kao što su za kukuruz i vino. Ali je istakao i da logističke mogućnosti ograničavaju razvoj značajnije spoljnotrgovinske razmene.

YouTube Screenshot
Izvor: Nova S

Galetin ističe da Kina predstavlja jednog od najvećih potrošača i najvećeg uvoznika vina na globalnom nivou. Srbija, sa druge strane, ima mogućnosti za izvoz voćarskih kultura i žitarica. Međutim, postavlja se pitanje realnosti izvoza robe male jedinične vrednosti na tako velike udaljenosti. Ovo je naročito bitno kad se u obzir uzmu problemi koji proizilaze iz trenutne situacije u vezi sa morskim rutama, počev od Crnog mora do Crvenog mora.

On dalje naglašava da, iako Srbija poseduje voće za izvoz, postavlja se pitanje praktičnosti slanja takve robe na tako dug put. Naročito ovo treba uzeti u obzir kada je reč o voću koje nije pogodno za dugotrajni transport, kao što su breskve i kajsije.

Izvor: Ona/Telegraf

Galetin dalje dodaje da Srbija eventualno može da izvozi šljivu i pre svega jabuku. Međutim, postavlja se pitanje koliko je Kina zaista zainteresovana za našu jabuku, kao i kakav bi kvalitet robe bio nakon transporta.

Govoreći o konkretnim uslovima sporazuma, Galetin napominje da će Srbija moći da izvozi jabuke i šljive, kao i trešnje i breskve u Kinu bez carine čim sporazum stupi na snagu. Trenutna carina za te proizvode je 10%. Što se tiče ostalih voćnih proizvoda, kao što su kajsije i maline, carine će se postepeno smanjivati tokom određenog vremenskog perioda.

Foto: Pixabay

U vezi sa vinom, Galetin navodi da će se carinska stopa za pakovanja do dva litra postepeno smanjivati u narednih pet godina. Pritomn će za pakovanja preko dva litra trajati 10-godišnji period smanjenja carinskih stopa do potpunog ukidanja. Što se tiče rakije, Galetin ističe da će prelazni period u kom će se smanjivati carinske stope trajati 10 godina. U skladu s tim će početna carinska stopa iznositi 10%.

Izvor: AgroTV