Naslovna Poljoprivreda Tri metode čuvanja povrtnih semena u kućnoj varijanti

Tri metode čuvanja povrtnih semena u kućnoj varijanti

368
0

Pravilno skladištenje semena je veoma važno ukoliko već želite da vam prinos u kućnoj bašti bude na očekivanom nivou.

U skladu sa tim, mogu se izdvojiti tri načina pomoću kojih možete sami kod kuće da skladištite seme pre njegovog sađenja, posebno ako je reč o semenima starih ili retkih vrsta plodova koje želite da koristite u ishrani svog domaćinstva.

Foto: Pixabay

Sušenje

Kada sakupljate seme iz sopstvenih ili tuđih useva, raširite ga po novinama i pustite ga da se suši na vazduhu jednu nedelju. Označite svako seme kojoj vrsti povrća pripada da ne bi pravili pometnju ili unosili zabunu dok se suše.

Kada se seme osuši, spakujte ga u male koverte ili papirne fišeke. Označite svaku koverticu ili fišek nazivima biljke koja se nalazi unutra, kao i drugim pratećim detaljima.

Foto: Pixabay

Sačuvano seme možete osušiti i na papirnim ubrusima. Seme će se zalepiti za ubrus kada se osuši. Pre skladištenja dobro umotajte papirne ubruse sa semenkama. Kad je sezona sadnje, odvijte parčiće ubrusa jedno po jedno, a zatim posadite i seme i ubrus pravo u zemlju.

Hermetički zatvorene posude

Semenke možete da držite i u plastičnim kesama za čuvanje hrane. Kao alternativu možete koristiti staklene boce ili tegle sa poklopcem koji može dobro da ih zatvori.

Foto: Ediblenm.com

Korišćenje hermetički zatvorenih posuda može održati vaše seme bez ikakvog kontakta sa vlagom. Da bi seme ostalo suvo, dodajte dve i po kašike mleka u prahu koje ćete staviti u parče papirnog ubrusa, a onda to parče stavite u odabranu hermetički zatvorenu posudu za odlaganje semenki.

Da biste postigli bolje rezultate, u posudu dodajte i silika gel koji ćete menjati svakih šest meseci.

Frižider

Vlažnost može da smanji rok trajanja semena. Iako je seme bezbedno čuvati u frižideru, ne bi ga trebalo ostavljati u ledu.

Izvor: WikiHow

Semena iz iste godine čuvajte zajedno i obeležite ih tako da lako možete utvrditi koja posuda ima sadni potencijal.

Kada dođe sezona sadnje, izvadite posude iz frižidera i držite ih zatvorenim dok se semenke ne zagreju na sobnoj temperaturi. Ovo sprečava da se vlaga vazduha kondenzuje na semenima i učini da se ona skupe.