Naslovna Poljoprivreda U Beogradu se osniva Evropski pčelarski savez – šta ovo znači za...

U Beogradu se osniva Evropski pčelarski savez – šta ovo znači za srpsko pčelarstvo?

65
0

Pčelarski svet u Srba je upravo postao znatno, znatno interesantniji. Naime, u Beogradu se osniva Evropski pčelarski savez, kako su objavili na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Foto: freepik azerbaijan_stockers

Zbog mnogih problema u evropskom pčelarskom sektoru, naročito zbog velikog broja falsifikata meda, evropski pčelari su odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez. Cilj im je da se angažuju kod nadležnih organa kako bi adekvatno zaštitili pčelarstvo koje je trenutno ugroženo.

Osim pčelara, štetu trpe i potrošači meda, kao i evropska poljoprivreda. Njoj konkretno preti opasnost od masovnog napuštanja pčelarenja od strane razočaranih pčelara. Ovo bi dovelo do dramatičnog smanjenja broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog nedostatka adekvatnog oprašivanja. Takođe, često trovanje pčela pesticidima dodatno doprinosi smanjenju njihovog broja, zbog čega je podrška pčelarima neophodna.

Foto: Pixabay

Novi pčelarski savez, stari pčelarski problemi

Skupština osnivanja Evropskog pčelarskog saveza (EBA) zakazana je za 10. februar 2024. godine u 15 sati, u Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma u Beogradu.

Predstavnici saveza i udruženja iz različitih zemalja, uključujući Sloveniju, Mađarsku, Poljsku, Nemačku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Ukrajinu, Litvaniju, Maltu, Irsku, Veliku Britaniju, Italiju, Srbiju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Republiku Srpsku, potvrdili su svoje prisustvo na Osnivačkoj skupštini.

Briga o zimskim pčelama

Gospodin Elman Torsten, predsednik Udruženja „Deutscher Imkerbund e.V.“ iz Nemačke, kao predstavnik pčelara s germanskog govornog područja, zajedno s gospodinom Georgijem Todorovim Tjutjundžijevim iz Bugarske i gospodinom Andrii Bazahinom iz Ukrajine, prisustvovaće Osnivačkoj skupštini kao posmatrači i nakon njenog završetka doneti odluku o pristupanju.

Očekuje se da će sedište EBA biti uspostavljeno na teritoriji EU. Tu će se voditi glavna borba za prava pčelara i potrošača. Evropski pčelarski savez će aktivno sarađivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evrop. Pritom, imaće podršku svih aktivnosti Svetske pčelarske federacije „Apimondije“, s ciljem unapređenja pčelarstva i rešavanja lokalnih evropskih problema na evropskom nivou.

Izvori: AgroTV, Savez pčelarskih organizacija Srbije