Naslovna Poljoprivreda U čemu srpsko ovčarstvo posustaje? Proizvođač se oglašava

U čemu srpsko ovčarstvo posustaje? Proizvođač se oglašava

404
0

Ovčarstvo ima povoljne prirodne uslove za napredak u našoj zemlji. Međutim, nije bez svojih problema, ističe ovčar Vladimir Pavlović za RTV.

Ovaj proizvođač iz Lapova je istakao tokom svog intervjua pojedine stavke koje usporavaju ovčarstvo. Pre svega, naveo je nepartnerski odnos prerađivača i ugostitelja sa farmerima pravi problem u toj grani agrara.

Pavlović sa svojim rođenim bratom održava farmu ovaca u Lapovu pod imenom „Braća Pavlović“, koja je svojevremeno beležila neke blage uspehe. „Imali smo 80 grla ovaca. Trenutno smo spali na 60 i verovatno da ćemo još smanjiti taj broj,“ apostrofirao je Pavlović rezignirano. Priupitan za razlog ovog smanjenja, Pavlović je odmah istakao nisku otkupnu cenu jagnjadi. Kako on naglašava, ne postoji više razumna računica koja bi motivisala dalji uzgoj ovih životinja.

Srpsko ovčarstvo ne nalazi mušterije

U nastavku izjave, Pavlović je rekao da su njegovi kupci najčešće bile pečenjare. „Međutim, ove godine je cena bila mizerna, tek 300 dinara,“ veli on. „Na tu cenu se mi ne uklapamo. Tako da smo rešili da smanjimo broj grla, i verovatno će biti još smanjivanja.“

Foto: Pixabay

Ovčar iz Lapova je priupitan i o odnosu ovčarstva ranijih godina u poređenju sa ovim. Podsetićemo čitaoce da se nekada o ovčarstvu govorilo kao o isplativoj grani koja se još uvek nije iskoristila na najbolji način u Srba. „Pa da, bilo je to u nekoj ekspanziji. Međutim sada je to prešlo u neko naglo opadanje. Nema više ni toliko kupaca, svelo se na pečenjare koje diktiraju cenu kako njima odgovaraju. Nama obaraju cenu jagnjadi, a tamo raste cena pečenja,“ veli on, ističući nedostatak partnerskog odnosa proizvođača i prerađivača.

Pritom, Pavlović je istakao i situaciju oko nedostatka adekvatne hrane za životinje. „cene žitarica su ove godine bile mizerne, tako da smo i tu smanjili proizvodnju. Od 35 hektara spali smo na 15. Čisto da imamo za trenutne potrebe tih ovaca,“ razočarano dodaje Pavlović. „Cele godine smo bili u minusu, i što se tiče jagnjadi i što se tiče žitarica.“

Izvor: RTV