Naslovna Poljoprivreda U Srbiji na gotovo 20.000 hektara zasađena vinova loza

U Srbiji na gotovo 20.000 hektara zasađena vinova loza

121
0

Kada je u pitanju vinova loza, Srbija raspolaže sa 19.973 hektara pod ovom kulturom. Površine beleže uzlazni trend rasta u poslednjih nekoliko godina.  U sklopu preuređenja vinogradskih područja, tri vinogradarska regiona obuhvataju ukupno 22 područja s 77 vinogradskih lokacija, pri čemu je prosečna starost glavnih vinograda između 10 i 20 godina.

grožđe hamburg
foto S. Pavlović

Srpska vinova loza na putu ka vrhu

Srbija godišnje proizvede oko 160.000 tona grožđa, a proizvodnja grožđa u 2022. godini bila je na nivou proseka u poslednjem petogodišnjem periodu. Oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji bavi se proizvodnjom grožđa, a prosečan prinos iznosi 8 tona po hektaru.

Sa značajem proizvodnje grožđa u zemlji, sajam vina postaje važan događaj pružajući domaćim vinarijama priliku da predstave svoje proizvode stranim posetiocima. Vinarija „Brindza“ iz Bačke Topole, pored Subotice, nedavno je prvi put predstavila svoja vina na sajmu u Beogradu, privlačeći pažnju posetilaca neobičnim etiketama koje prikazuju poznate svetske simbole poput Kipa slobode, Krivog tornja, Big Bena, itd.

Foto: Pixabay

Malo o vinariji „Brindza“

Vlasnik vinarije, Alpar Brindža, objasnio je kako su uočili da grožđe koje uspeva na nadmorskoj visini od 117 metara daje najbolja vina. Njihova vinarija se nalazi upravo na toj „visini ravnice“ unutar Telečkog vinogorja. Prema istorijskim podacima, vina proizvedena na ovom području u 18. i 19. veku su bila popularna na dvorovima u Beču, Parizu i Londonu.

Alpar Brindža izražava zadovoljstvo svojim iskustvom na domaćem sajmu vina, naglašavajući da je sajam pružio dobar poslovni ambijent. „Nezvanično sam čuo da je ovaj sajam treći po veličini u Evropi i to puno znači, ima mnogo zainteresovanih da probaju vino i sajam daje snagu vinarima da izlože i prezentuju i znanje i zanat…,“ veli za medije Brindža.

Ova vinarija, iako relativno mlada u svetu vinarstva, krenula je sa sadnjom prvih čokota grožđa tek 2008. godine. Stvaranje brenda i izgradnja imena u vinskom svetu može potrajati vekovima. Na svojih 11 hektara vinograda, Vinarija Brindža gaji 60 hiljada čokota, pažljivo biranih sorti kroz klonsku selekciju od renomiranog proizvođača Raušedo VCR, među kojima su:

  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Pinot Blanc
  • Rajnski Rizling
  • Traminac
  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Pinot Noir.

Izvor: Blic

Prethodni tekst„Globalni izazovi i zelena tranzicija Srbije“ via Vrdnik
Sledeći tekstPregled proizvodnje, sorti i spoljnotrgovinske razmene vina u Srbiji