Naslovna Poljoprivreda Udruženja „Žita Srbije“: zalihe veliki problem

Udruženja „Žita Srbije“: zalihe veliki problem

93
0

Žetva pšenice ove godine može se očekivati već početkom juna, što je najranije u poslednjih 20 ili 30 godina, vele članovi udruženja „Žita Srbije“. Preciznije, ovu izjavu je podelila direktor Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović. O čemu se to sve govori, saznaćete u prilogu ispod.

Izvor Pixabay

„Žita Srbije“ se brinu zbog stanja žita Srbije

Stručnjaci navode da su vremenski uslovi ubrzali sazrevanje pšenice. To ukazuje da će žetva hlebnog zrna verovatno biti znatno ranija nego što je uobičajeno za naše područje. Iako je teško predvideti tačan prinos u ovom trenutku, opšti konsenzus je da ne bi trebalo da bude ni rekordno nizak ni izuzetno visok.

„Sigurno je da se ne možemo nadati izuzetnom kvalitetu pšenice imajući u vidu uticaj bolesti koje su prisutne i koje su bile prisutne i prošle godine. Jasno je da bi kvalitet koji smo imali 2022. bio čudo. Tako da se u ovom trenutku nadamo bar prošlogodišnjem kvalitetu, pod uslovm da nas padavine ne iznenade pred žetvu kada usevi budu sazreli“, kako kaže Sunčica Savović.

Image by CANDICE CANDICE from Pixabay

Direktorka Udruženja „Žita Srbije“ je bila pomalo i skeptična. Izjavila je da je glavni izazov to što ćemo i ove godine imati obimne zalihe prilikom početka žetve. Do kraja aprila, Srbija je izvezla 1.139.168 tona pšenice i brašna pretvorene u zrno. Trenutno se u skladištima nalazi 2,13 miliona tona hlebnog zrna. Prema procenama, domaćinstva u proseku koriste 140.000 tona pšenice mesečno. Pa su viškovi za izvoz tokom preostala dva meseca oko 1.850.000 tona.

„Ako u maju i junu uspemo da izvezemo po 150.000 tona pšenice mesečno, pod uslovom da bude tražnje, da postoji stabilna ponuda na tržištu i da nema problema sa logistikom, dolazimo do cifre od 1,55 miliona tona prenesenih zaliha. Manji izvoz usloviće još veće zalihe. Čak i da nekim čudom izvezemo više i zalihe budu 1,3 miliona tona, nas čeka treća godina zaredom sa istorijskim zalihama pšenice u Srbiji“, navela je ona.

Izvor: AgroFin