Naslovna Vesti Udruženje Mladih poljoprivrednika Srbije: Na poljima rade normalno, evo zbog čega nam...

Udruženje Mladih poljoprivrednika Srbije: Na poljima rade normalno, evo zbog čega nam se najviše javljaju poljoprivrednici i šta ih muči

"Dosta nam se javljalo zbog ove dozvole za kretanje u toku policijskog časa. Problem je što neki podnesu zahtev, pa ne dobiju i po četiri, pet dana odgovor".

508
0
Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naglasio je da poljoprivreda proizvodnja u Srbija nije stala zbog korona virusa, a to potvrđuju i poljoprivrednici koji su nastavili svoje obaveze na poljima, voćnjacima bez obzira na vanredno stanje.

Mladen Minić predsednik udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ za Bolju zemlju rekao je da njihovi članovi imaju nekih nedoumica, ali da nisu zabrinuti.

„Našim članovima smo uvek na raspolaganju za sve što im zatreba. U ovom periodu vanrednog stanja najviše pitaju oko kupovine grla s obzirom na to da je nedavno izašao pravilnik, subvencionisani krediti jer je nekim poljoprivrednicima potrebno da premoste sada ovaj period, zbunjeni su oko ovih dozvola za kretanje u vreme policijskog časa, a ima i onih koji imaju neke nedoumice oko registracije gazdinstava“, kaže Minić.

On dodaje da im se javljaju i poljoprivrednici koji nisu njihovi članovi, pa se oni trude da im pruže sve neophodne informacije.

Foto: Pixabay

„Dosta nam se javljalo zbog ove dozvole za kretanje u toku policijskog časa. Problem je što neki podnesu zahtev, pa ne dobiju i po četiri, pet dana odgovor. Svakako do 20 časova im je dozvoljeno da završe radove i siguran sam da u to vreme može da se završi velika većina posla u polju, voćnjaku, i da se vrate svojim kućama“, ističe Minić.

On napominje da je većina poljoprivrednika do sada uglavnom stigla da uradi rezidbe, prskanja, i pripremila zemljište za setvu.

Mladen inače osim što sa svojim timom u Udruženju pomaže mladim poljoprivrednicima, on takođe zajedno sa porodicom u selu Sekurič vodi računa i o svom poljoprivrednom gazdinstvu.

Foto: Pixabay

„Kod nas se ništa nije promenilo sa ovim vanrednim stanjem. Iza kuće imamo 15ha, posao u narednih šest meseci. Radili smo na setvi graška, ovsa, jahorice, spemili zemljište za lucerku“, dodaje Minić.

Što se tiče higijenskih mera koje se savetuju u doba virusa, Mladen ističe da se pranje ruku podrazumevalo i ranije, a što se tiče držanja odstojanja i to je u svakodnevnoj komunikaciji normalno, sa kim god da razgovaraš da držiš odstojanje a ne unosiš mu se u lice.

#odgovornonovinarstvo