Naslovna Poljoprivreda Ukupna površina šuma u Srbiji 40%

Ukupna površina šuma u Srbiji 40%

520
0

Direktor Uprave za šume Srbije Saša Stamatović izjavio je u nedelju 13. avgusta da je ukupna površina šuma u Srbiji 40%. Izjavu je dao na završnom događaju u okviru projekta „Doprinos održivog gazdovanja šumama niskim emisijama i otpornom razvoju”.

forest
Photo by Cédric VT on Unsplash

Površina šuma veća nego u prošlom veku

Tokom izjave, Stamatović je podsetio da je 1937. godine šumovitost u Srbiji je iznosila 17%. Skoro 70 godina kasnije, i.e. 2006. godine, taj broj se popeo na 29,1%. Drugim rečima, šumovitost je ove godine dostigla svoj zenit u odnosu na merenja obavljana u prethodnim periodima.

Stamatović je u izjavi za Tanjug rekao da je povod današnjeg skupa završna konferencija projekta koji je imao zadatak da pomogne šumarskom sektoru. Realizacija dotičnog projekta je započeta pre pet godina. „Projekat je imao da pomogne da napravimo održive alate koji su nam vrlo bitni u održivom gazdovanju šumama,“ objasnio je Stamatović, izdvojivši alat koji se tiče unapređenja informacionog sistema. „Jedan od osnovnih rezultata je realizacija nacionalne inventure šume koja nam daje odgovarajuće podatke o funkcionisanju.“

šuma
Photo by Cam James on Unsplash

„Prevazišli smo sve prepreke“

Po Stamatovićevim rečima, projekat je pomogao da se reše sistemske stvari kao što je unapređenje zakonskog i normativnog okvira vezanog za pošumljavanje. Pomenuti okvir stvara preduslove da se na adekvatan način inplementira strateški cilj. Kako Stamatović ističe, taj cilj je „…da našim šumama gazdujemo po sistemu prirodi bliskog gazdovanja. Nacionalna inventura će dati sliku stanja naših šuma.“

Tokom događaja predstavljeni su ključni rezultati projekta o unapređenju nacionalnih kapaciteta za održivo upravljanje šumama. Cilj projekta, navelo se tokom izlaganja, jeste sprečavanja gubitka šuma u Srbiji i dalje degradacije šumskih područja.

„Saradnja na ovom projektu bila veoma uspešna,“ istakao je Norbert Vinkler Ratonji. Kao Predstavnik za šume Kancelarije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija za Evropu i Centralnu Aziju, zahvalio se Stamatoviću na pokazanom strpljenju tokom obavljanja projekta. „Ne bismo uspeli da projekat privedemo kraju da nije bilo jakih partnera na nacionalnom nivou. Uspeli smo da prevaziđemo sve prepreke. Nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo. Srbija je jedan od predvodnika u ovakvim projektima,“ zaključio je Ratonji.

Izvor: Vojvodina uživo