Naslovna Poljoprivreda Uljana repica cveta; strah od neadekvatnih prinosa već prisutan

Uljana repica cveta; strah od neadekvatnih prinosa već prisutan

97
0

Klimatske promene uticale su na ranije buđenje vegetacije, te na vojvođanskim poljima na severu već uveliko cveta uljana repica. Njeno trenutno stanje obećava dobar prinos, ali finalni rod će zavisiti od količine padavina u narednom periodu. Sigurno je da će žetva biti ranija nego što smo navikli, što ističu stručnjaci da se moramo prilagoditi.

Polja severne Bačke već nekoliko nedelja ranije nego što je uobičajeno postaju žuta. Na tim područjima se uzgaja uljana repica zbog klimatskih uslova, profitabilnosti i činjenice da je to prva letina koja donosi prihod. Subotica se posebno ističe po uzgoju uljane repice, gde je prošle godine zasejano oko 6.500 hektara pod ovom kulturom, što je čini jednako zastupljenom kao i suncokret.

Izvor: Bolja zemlja

Da li će uljana repica uspeti ili ne? Evo šta paori misle…

Među poljoprivrednicima koji se bave uzgojem uljane repice nalazi se i Ivan Vukmanov Šimokov, koji poseduje oko pet i po hektara pod ovom kulturom u Bikovu. Trenutno je zadovoljan stanjem svojih useva jer je pažljivo primenio savete stručnjaka o osnovnom đubrenju i naknadnoj prihrani, koju je sproveo na osnovu rezultata en-min analize. Dalji razvoj biljaka će zavisiti od količine padavina, a prinos će biti konačno određen njihovom količinom.

„Otprilike četiri tone po hektaru da rodi…“ istakao je Vukmanov Šimokov. „A cena bi trebalo da bude formirana u odnosu na ‘veštak’ i hemiju. Trebalo bi da bude bar 60 dinara, pa i viša, da bi nešto ostalo i nama“.

Damir Varga iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Subotici navodi da je vegetacija ove zime bila u stanju mirovanja samo dve nedelje, što je jedan od glavnih razloga ranog cvetanja uljane repice. To ne mora nužno značiti ništa loše, pod uslovom da u narednom periodu bude dovoljno padavina. „Biljka ne poznaje kalendar, možemo očekivati raniju žetvu,“ veli Varga. „A što se tiče prinosa, sve zavisi od vremenskih prilika kakve će biti u drugoj polovini aprila i tokom maja“.

U nastavku izjave, dodao je da, ako bude dovoljno padavina, može doći do nalivanja zametnutih ljuski kod uljane repice. „Očekujem da će i pšenica već pred 1. maj klasati. Ako temperature budu pogodne i ne budu prelazile 28 stepeni, a s obzirom da je zaštita ozimih useva urađena svuda i za sada je zdravstveno stanje zadovoljavajuće – rod bi mogao da bude sasvim dobar. Opet kažem, sve zavisi od vremenskih prilika, koje mi, nažalost, ne možemo predvideti. Svi se već pitaju šta da očekuju u julu, kada je u aprilu temperatura takva kakva bi trebalo da bude krajem maja“, naglašava on.

Izvor: Shutterstock/olko1975

Barem nema insekata i glodara, za sada

Pojava štetočina nije značajno povećana usled rano topljenja. To je pozitivno, jer se poljoprivrednicima odlučno preporučuje da ne primenjuju tretmane na uljanoj repici tokom cvetanja. Kako Varga navodi, na tom usevu nije primećeno prisustvo surlaša repičine ljuske, koji polaže jaja u formirane ljuske uljane repice, nakon čega se larve hrane semenom i smanjuju prinos.

„Ova štetočina obično se javlja u vreme kada se suzbije repičin sjajnik, pa je moguće da je ove godine sa suzbijanjem repičinog sjajnika i jedan deo štetočine suzbijen,“ dodaje on. „Evo, vidimo da ove godine nema ni rutave bube. Inače, mi smo pre nekih pet do šest godina imali problem, rutava buba je pri ovako toplom vremenu znala da ‘opase’ otprilike dva metra ruba parcele, da nema uopšte zametnutih plodova. Verovatno su klimatske prilike uticale na to da se redukuje njena pojava, kako prošle, tako i ove godine“.

Izvor: RTV