Naslovna Poljoprivreda Uljana repica: prinosi manji nego ikad

Uljana repica: prinosi manji nego ikad

64
0

Nakon žetve ječma, koja je u Subotici okončana s prosečnim prinosima na nivou od oko 6,5 tona po hektaru, uljana repica i pšenica su došle na red. Treba reći da je prinos ječma znatno iznad višegodišnjeg proseka. Odmah po žetvi, kombajni su se preselili u polja pod uljanom repicom i pšenicom.

Direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Subotica Damir Varga obratio se medijima na temu žetve, gde je uljana repica bila udarni deo. „Prvi pokazatelji žetve uljane repice pokazuju da se prosečni prinos kreće tu negde od 1,5 do nešto preko 3 tone po hektaru. Mislim da će prosečni prinos biti negde od 2,2 do 2,4 tone po hektaru. A to je najmanji prosečni prinos u poslednjih nekoliko godina. Ipak treba uzeti u obzir da je uljana repica dosta rano svetala,“ dodao je Varga.

Kako je istakao, nakon žetve ječma, koja je u Subotici okončana s prosečnim prinosima na nivou od oko 6,5 tona po hektaru, uljana repica i pšenica su došle na red. „Zatim je u punom cvetanju naišao jedan hladni talas. Čak je bilo i mraza u dva navrata do -1, tako da je to verovatno uticalo i na rezultate žetve ove godine. A i kiše su zakasnele za uljanu repicu. Suviše kasno su došle, već je uljana repica ulazila u fazu zrenja“, naglasio je Varga.

Uljana repica nije rodila kao ranije

Dok se žetva repice privodi kraju, istaknuto je da je hlebno zrno do sada požnjeveno sa petine površina. Predviđa se da će žetva biti završena do kraja sledeće nedelje.

Varga je ocenio da se prinosi trenutno kreću od 5 do 7,6 tona po hektaru. On je izrazio očekivanje da će prosečni prinos pšenice biti nešto niži u poređenju sa ječmom. Procenjuje se da će ga biti na oko 6,2 do 6,3 tone po hektaru. Dodao je da su rano sazrele pšenice imale manji prinos ove godine zbog nedostatka padavina, dok se kod kasnijih sorti očekuje nešto veći prinos. Varga je takođe naglasio da su pokazatelji kvaliteta za sada zadovoljavajući, što je predvideo na danu polja.

Prema rečima našeg sagovornika, padavine iz prethodnog perioda pomoći će kukuruzu da prebrodi visoke temperature. Samim tim bi dodatne padavine bile dobrodošle krajem meseca.

On je upozorio da će rano posejani i raniji hibridi kukuruza ući u generativnu fazu za nekoliko dana. Pritom se očekuje da će većina hibrida ući u tu fazu od sredine do kraja sledeće nedelje. Varga je takođe izrazio zabrinutost za kukuruz posejan posle 20. aprila i početkom maja. Napomenuo je da su te biljke još uvek nerazvijene i da postoji rizik od problema sa prinosom, budući da su trenutno visine do kolena.

Na poljima severne Bačke uskoro će se videti prvi cvetovi suncokreta, s obzirom da se kod ranijih sorti, posejanih krajem aprila, očekuje ulazak u ovu fazu vegetacije sledeće nedelje.

Izvor: Poljoprivrednik