Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija UNDP: 1,6 miliona evra izdvojeno za zelene inovacije

UNDP: 1,6 miliona evra izdvojeno za zelene inovacije

111
0

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) selektovao je 23 najbolje inovacije za zelenu tranziciju srpske privrede i društva. Odabir je izvršen uz finansijsku podršku EU i Švajcarske, u ukupnom iznosu od 1,6 miliona evra.

Inovacije su selektovane kroz javni poziv, prijavila su ih privatna i javna preduzeća, udruženja građana i naučne institucije. Ove inovacije će doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i poboljšanju kvaliteta vazduha, kako je navedeno u saopštenju.

Izvor: UNDP Serbia zvanična stranica

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, prokomentarisao je odabir inovacija za razvoj srpske privrede. „Projekat EU za Zelenu agendu u Srbiji je veoma uspešan, sa nekoliko strategija i zakona u oblasti zaštite životne sredine u pripremi, više od 50 pilot inicijativa koje su sprovela mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije i lokalne samouprave širom Srbije. U narednim mesecima biće urađeno još više, jer je za klimatsku akciju i zaštitu životne sredine potrebna veća podrška,“ dodao je Bertolini.

Rihard Koli, šef razvojne saradnje u Ambasadi Švajcarske, izrazio je veliko zadovoljstvo što Švajcarska participira u ovoj inicijativi i podržava inovacije koje pokazuju značajan potencijal za šire usvajanje.

Izvor: Institut za ratarstvo i povrtarstvo – zvanična Fejsbuk stranica

Inovacije koje UNDP podržava.

Podržane zelene inovacije u Srbiji su višestruke, i pozitivni rezultati se već naziru. Na primer, regionalna deponija u Subotici sprovešće istraživanje u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada o kompostiranju putem otpadnog mulja, kako bi se efikasno iskoristile značajne količine ovog materijala nastalog iz otpadnih voda.

Kompanija „Greendecor“ u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ razvija inovativne zelene krovove od biljaka otpornih na klimatske promene, koji doprinose energetskoj efikasnosti zgrada i smanjenju zagađenja vazduha u gradovima.

Izvor: Greendecor- zvanična Fejsbuk stranica

„ArTech inženjering“ koristi tekstilni otpad za proizvodnju novog građevinskog materijala, pogodnog za upotrebu u izgradnji puteva, zgrada i uređenju enterijera.

Javno komunalno preduzeće „Kruševac“ će, takođe među odabranima, stvoriti zelenu površinu u industrijskoj zoni Kruševca. Ona će se nalaziti blizu Moravskog koridora, čime bi se unapredio kvalitet vazduha u toj oblasti.

Izvor: ArTech Inženjering – zvanična Fejsbuk stranica

Sve 23 odabrane inovacije biće sprovedene tokom 2024. godine. U okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, podršku u iznosu od 1,3 miliona evra već je dobilo 29 inovativnih, zelenih rešenja, uz učešće EU i Švajcarske.

Javni poziv za inovativne ideje za zelenu tranziciju srpske privrede otvoren je do kraja 2026. godine. Odlučivanje o pristiglim predlozima očekuje se u prvoj polovini 2024. godine.

Izvor: EkoForum

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ sprovodi se uz dodatna finansijska sredstva od strane vlada Švedske, Švajcarske i Srbije. Realizacija se vrši uz podršku Evropske unije, Ministarstva zaštite životne sredine, UNDP-a, Ambasade Švedske i Evropske investicione banke (EIB),

Izvor: Nova ekonomija