Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Uvoz organskoj proizvodnji najveći neprijatelj

Uvoz organskoj proizvodnji najveći neprijatelj

86
0

Ivana Simić iz Asocijacije „Serbia Organica“ tvrdi da je nekada u izvoz išlo 99% srpskih organskih proizvoda, ali da uvoz danas predstavlja problem. Srbija ima 7.000 organskih poljoprivrednika, a 90% svega što proizvedu se izveze. I to za oko 69 miliona evra. Međutim, uvozna roba, pogotovo ona koju i sami proizvođači mogu da uzgajaju, unazađuje ovaj segment privrede.

„Trgovci i veliki lanci su ti koji sve više nabavljaju domaće organske proizvode, ali koji i jako puno uvoze i sveže i prerađene proizvode. Recimo sveži organski proizvodi su u maloprodajnim sistemima skuplji duplo, nekad i više, a znamo pouzdano da postoje mnogi dobri domaći dobavljači koji mogu da obezbede i kontinuitet i kvalitet,“ dodala je rezignirano Simić.

Izvor: Serbia Organica zvanična Facebook stranica

Platforma koja prati izvoz, uvoz i proizvodnju

Simić je izrazila uverenje da trgovinski lanci podstiču uvoz organskih proizvoda, iako imaju mogućnost nabavke lokalnih, jeftinijih proizvoda na domaćem tržištu.

Ističe da je očekivano da organska hrana bude skuplja od konvencionalne zbog većeg angažovanja radne snage i odsustva upotrebe pesticida i drugih sintetičkih zaštitnih sredstava. Napominje da visina razlike u ceni zavisi od sezone, obima gazdinstva, veštine poljoprivrednika, ali najvažnije od toga da li je hrana uvozna.

Image by xb100 on Freepik

Organski proizvođači su zadovoljni subvencijama od 63.000 dinara po hektaru, čime ostvaruju 40% više sredstava za stočarstvo u poređenju s konvencionalnim poljoprivrednicima.

Očekuju donošenje krovne uredbe kako bi utvrdili da li će subvencije ostati nepromenjene u 2024. godini. Međutim, istovremeno zahtevaju i redovnije isplate. Takođe, veruju da bi biodistrikti, kao teritorijalne celine gde se proizvodi zdrava hrana, mogli biti podsticaj. I to ne samo za poljoprivredu, već i za turizam i ugostiteljstvo.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Informacionu platformu za organske poljoprivrednike, trgovce i izvoznike pokrenulo je Nacionalno udruženje „Serbia Organica“. Ova platforma omogućava pristup ne samo poljoprivrednicima, već i potrošačima koji žele uvid u sertifikate i načine proizvodnje organskih gazdinstava. Pitanje koje se postavlja u 2024. godini je kakve izazove mogu očekivati poljoprivrednici koji se opredeljuju za organski pristup. Hoće li osnivanjem prvog biodistrikta u jugoistočnoj Evropi dobiti dodatni podsticaj? Možemo samo da pretpostavljamo.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstMože li bundeva da zameni bananu na našem tržištu? Evo odgovora
Sledeći tekstRakija: ugled i poštovanje