Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Uvoz poljoprivredne mehanizacije u Srbiji manji nego lane

Uvoz poljoprivredne mehanizacije u Srbiji manji nego lane

405
0

Kako tvrde upućeni, uvoz poljoprivredne mehanizacije je znatno usporeniji u odnosu na prethodnu godinu, iako je i dalje relativno visok. To se najviše ogleda u tražnji; iz trenutnog stanja se primećuje da su poljoprivednici nešto manje spremni da investiraju u nabavku novih mašina.

Marija Antanasković, generalna sekretarka Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, naglašava da se pad ne vidi toliko u uvozu traktora, kombajna i telehendler koliko u prodaji priključne mehanizacije. „Traktori i telehendleri koji su od početka godine „ušli“ u Srbiju u većini slučajeva su isporuke koje su deo IPARD 2 programa. Takođe, mnoge od uvezenih mašina su naručene prošle godine, ali zbog dužih rokova isporuke nastalih zbog nedostatka pojedinih komponenti u industriji, isporuka je pomerena za ovu godinu,“ ističe sagovornica.

Izvor: KITE d.o.o. zvanična Facebook stranica

Kako se navodi u podacima Poslovnog udruženja, ove godine uvezeno je novih 6.433 mašina vrednosti 103.512.417,86 evra. Lane, u istom periodu, smo uvezli nešto više vozila, preciznije 7.748 novih mašina vrednosti 83.091.633 evra. „Vrednost uvezenih mašina je znatno veća bez obzira na broj jedinica, budući da su cene poljoprivrednih mašina u međuvremenu povećane za 10-40%, zbog poskupljenja sirovina i energije,“ apostrofirala je Antanasković.

Naglasila je i do koje mere je pao uvoz priključnih mašina. Po njenim rečima, nezavidna situacija i loši klimatski uslovi su najviše uticali na smanjenje interesa za kupovinu novih mašina. „Poljoprivrednici nisu ostvarili zaradu, pa nemaju prostora za investicije. Takođe, došlo je da rasta referentnih kamata, a izostale su subvencije za nabavku poljoprivrednih mašina. Prodaja poljoprivrednih mašina je u najvećoj zavisnosti s cenama poljoprivrednih proizvoda, a nadasve u tesnoj vezi za različitim merama za subvencije namenjene nabavci mašina,“ primetila je sekretarka.

Izvor: www.sombor.rs

Slabo ko kontroliše uvoz poljoprivredne mehanizacije

Antanasković je lamentirala i činjenicu da ne postoji adekvatna kontrola oko uvoza poljoprivrednih mašina. „Uvoz i prodaja polovnih mašina je dozvoljena samo na ime kupca. Preduzeća nemaju priliku da, recimo, uvezu polovnu mašinu koju žele i ponude je na tržištu,“ istakla je. „Kada bi se uredila prodaja na ovakav način, prodavci bi bili u prilici da kupcima daju određene garancije. Ujedno bi i kupac bio u boljoj poziciji, jer pri izboru imao priliku da vidi mašinu uživo.“

Prosečna starost mašina takođe zabrinjava našu sagovornicu, gde je po najtraženijim traktorima, po njenim rečima, čak dve trećine njih starije od 35 godina. „Takve uvezene mašine su neretko u lošem stanju,“ naglasila je. „A za njihovo osposobljavanje i nabavku delova potrebno je izdvojiti veća sredstva nego što je potrebno za samu kupovinu. Takođe, nekontrolisan uvoz ovih mašina stalno drži prosečnu starosnu granicu traktora na nivou dužem od 20 godina, bez obzira na broj novih traktora.“

Izvor: Pixabay

Ratari ne mogu da priušte nove mašine

Sagovornica iz Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika je sa žaljenjem iskazala kako poljoprivrednici, iako znaju šta im je potreno, prosto nemaju sredstva da priušte nove mašine. „Kupuju ono što mogu, iako su svesni činjenice da bi neka druga rešenja donela više. Ipak, za mnoge s obzirom na strukturu mehanizacije, svaka nabavka novih mašina predstavlja veliki korak napred,“ dodala je. Izjavu je zaključila podsećanjem na Konkurs Svetske banke koji je prošle godine mnogim ratarima omogućio zamenu traktora starih po nekoliko decenija. „To su mahom tehnološki jednostavniji i cenovno pristupačniji traktori. Za mnoge je to bila kupovina posle dugo, dugo vremena,“ precizirala je sekretarka.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 09. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvor: RTS

Pogledajte i: Traktori na našim njivama stariji od 30 godina, zamena preskupa