Naslovna Poljoprivreda Uzgoj leske: kako da đubrite?

Uzgoj leske: kako da đubrite?

101
0

U gajenju leske pored ostalih mera nege i održavanja veoma je važna pravilna ishrana i adekvatno navodnjavanje zasada. Na vašu sreću, ako se bavite uzgojem leske, na pravom ste mestu – bacimo se odmah na agrarne savete, samo za vas.

Izvor: ZiK Lešnik zvanična Facebook stranica

Mineralno đubrenje leske

Đubrenje leske mineralnim đubrivima održava plodnost zemljišta, obezbeđuje visok prinos i kvalitet plodova. Izbor đubriva, količina i vreme primene zavise od karakteristika zemljišta, razvojne faze biljke, starosti zasada i površine. Pre đubrenja, ključno je izvršiti analizu zemljišta radi procene plodnosti. Nakon toga, preporučuje se slediti pisane preporuke i savete zasnovane na rezultatima analize.

Đubrenje leske se razlikuje u zavisnosti od faze razvoja zasada: početno đubrenje, đubrenje mladih zasada i đubrenje zasada u punom rodu, pri čemu se vrsta i količina đubriva razlikuju. U prvim godinama, prolećno đubrenje azotnim đubrivima je preporučljivo. Kada zasad dostigne pun rod, preporučuju se jesenje i prolećno đubrenje. Redovno se preporučuje korišćenje NPK đubriva. Kako bi se izbeglo ispiranje hranljivih materija, preporučuje se unošenje hraniva u zonu korena pomoću odgovarajuće mehanizacije.

Izvor: Shutterstock/weha

Takođe je važno obezbediti zemljištu mikroelemente poput magnezijuma, bora i cinka, neophodnih za opšti razvoj biljaka i plodnost. Za zasade leske starosti od 15-20 godina, sa prosečnim prinosom od 2 tona/ha, optimalne norme đubrenja su: 80 kg azota (N) po ha, 40 kg fosfora (P) po ha i 160 kg kalijuma (K) po ha godišnje. Ove vrednosti mogu varirati u zavisnosti od faktora kao što su starost biljaka, tip zemljišta i očekivani prinos.

Navodnjavanje leske

Navodnjavanje je ključna praksa za unapređenje opšteg rasta i razvoja leske, što direktno utiče na povećanje prinosa. Posebno je važno obezbediti vodu mladim stablima odmah nakon sadnje kako bi se sprečilo njihovo isušivanje. Osim toga, važno je reagovati brzo kada se primeti nedostatak vlage u zemljištu.

Image by toodlingstudio from Pixabay

Leska je osetljiva na nedostatak vode, što može izazvati neravnotežu u vegetativnom rastu, ograničiti formiranje izdanaka i pupoljaka, te dovesti do opadanja plodova i smanjenja prinosa. Navodnjavanje sistemom kap po kap, postavljenim iznad zemlje, omogućava lakšu kontrolu i praćenje, dok se podzemno navodnjavanje obavlja putem sistema sa kapalicama postavljenim na dubini od 40-50cm ispod površine zemlje. Ovo omogućava efikasniju distribuciju vode, bez ometanja drugih poljoprivrednih aktivnosti u zasadu.

U rodnim zasadima, navodnjavanje se obično sprovodi od maja do sredine avgusta i može značajno povećati prinos leske za oko 50%. Nedostatak vode može uzrokovati značajno opadanje prinosa, pa je važno prilagoditi norme i vreme navodnjavanja prema specifičnim uslovima i lokalitetu. Intenzivnije navodnjavanje se preporučuje tokom perioda intenzivnog rasta vegetacije i formiranja plodova, kao i tokom faze razvoja jezgra.

Izvor: Dobro jutro