Naslovna Poljoprivreda Vanredna mera podrške malinarima

Vanredna mera podrške malinarima

148
0

Na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije, usvojena je vanredna mera podrške preduzetnicima koji skladište malinu i višnju prošlogodišnjeg roda.

Izvor: Vlada Srbije
Foto: Slobodan Miljević

Vanredna mera u brojkama

Kako se navodi na sajtu Vlade, voćari svoje proizvode uzgajaju na površini oko 190.000 hektara. Proizvodnja donosi prinose u količini od 1.5 miliona tona. Najveću obradivu površinu zauzimaju šljive, dok su maline i višnje takođe veoma zastupljene.

Podsećamo da velika količina maline i višnje iz prošlogodišnjeg roda nije našla put do kupca. Pritom, površine pod ove dve voćne kulture rastu iz godine u godinu. Poljoprivrednici su morali da se suoče sa nedostatkom adekvatnog skladišnog prostora za ostatak pređašnjeg prinosa, što je naknadno ugrozilo ovogodišnji otkup.

Za rešavanje ovog problema, Vlada Srbije opredelila je 10 miliona dinara subvencija javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama. Sredstva su namenjena izmirenju obaveza prema proizvođačima maline i višnje.

Izvor: Vlada Srbije
Foto: Slobodan Miljević

Nezadovoljstvo malinara

Vanredna mera podrške u visini od 10 miliona dinara dolazi u pravo vreme. Već nedeljama, proizvođači malina u Srbiji su isticali sa kojim problemima se suočavaju ove sezone. Predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović je juče izjavio kako će malinari obustaviti berbu ukoliko otkupljivači maline ne istaknu konačnu cenu i rok isplate za proizvod. „Otkupljivači tvrde da maline u inostranstvu prodaju po 1,7 do 1,8 evra po kilogramu. I sada na domaćem tržištu nude cenu od 135 do 250 dinara. Tu najvišu cenu ponudilo je nekoliko najvećih otkupljivača, a ostalih 80 odsto minimalnu cenu,“ naglasio je Radović.

Predsednik Udruženja je pohvalio trud Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede po pitanju rešavanja problema sa otkupom maline. Naveo je da su na teren u kontrolu iz Ministarstva poslate sve vrste inspekcija koje treba da utvrde po kojoj ceni se prodaje malina na inostranom tržištu.

Izvor: Vlada Srbije
Foto: Slobodan Miljević

Situacija sa Istočnoevropskim tržištima malina

U izjavi za medije, Radović je dodao da je resorno ministarstvo obećalo uvođenje prelevmana na uvoz maline. Po njegovim rečima, otkupljivači su uvozili to voće iz Ukrajine i Poljske i mešali ga sa kvalitetnom domaćom malinom. Time je na tržištu stvoren „veštački“ višak.

Situacija u konkurentskim zemljama nije ništa bolja, javljaju mediji. Otkupna cena malina u Poljskoj za ovu sezonu iznosi 1.12 evra, što je izazvalo negodovanje tamošnjih proizvođača. Iznos otkupa u susednoj Ukrajini je još niži, krećući se između 0.40 i 0.60 evra. Međutim, kako je ovo tek početak sezone, ukrajinski proizvođači strahuju da će cena dodatno pasti.

Stvaranje veštačkog viška malina nije problem svojstven samo Srbiji. Nedavno su crnogorski proizvođači i nadležna lica za uvoz i izvoz voća naglasili kako se crnogorska malina otkupljuje u Srbiji, te meša sa lokalnim prinosima i opet uvozi u Crnu Goru po višim cenama. Pored problema viška prošlogodišnjih prinosa, crnogorski malinari navode i nedostatak domaće prerade proizvoda.

Izvori: Vlada Srbije, Beta, AgroPress

Pogledajte i: Crnogorska domaća malina se meša sa uvoznom iz Srbije

Prethodni tekstCrnogorska domaća malina se meša sa uvoznom iz Srbije
Sledeći tekstAfrička kuga svinja kod 738 grla