Naslovna Poljoprivreda Vesti vezane za voće: gde smo s proizvodnjom + izum jednog...

Vesti vezane za voće: gde smo s proizvodnjom + izum jednog Čačanina

48
0

Domaće voće je u, malo je apostrofirati, turbulentnom periodu. Paori navode da ima niskih temperatura, ali ne mnogo štete. Štaviše, ističu da se voće opet može koristiti. A evo o čemu je tačno reč.

Naše malo oštećeno voće k’o rakiju i pekmez svak’ hoće

Štete na voću nakon mraza između utorka i srede neće biti obimne, ali će ih svakako biti, u zavisnosti od nadmorske visine voćnjaka i trajanja negativnih temperatura.

Procenjuje se da će voće najviše stradati u manjim voćnjacima, a stvarni obim štete biće poznat za nekoliko dana, kako u manjim voćnjacima tako i u većim zasadima na otvorenom, bez zaštite, izjavio je profesor voćarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, dr Nenad Magazin. Voće se trenutno nalazi u fazi cvetanja i formiranja plodova, pa će se, ukoliko plodovi potamne i otpadnu brzo, moći proceniti i visina nanete štete, dodao je dr Magazin.

On je naveo da u komercijalnim voćnjacima jabuka, kao i u zasadima drugih voćnih vrsta, temperatura ispod nule nije prouzrokovala štetu. Na oglednim poljima fakulteta takođe nije bilo štete, ali je bilo mraza na padinama Fruške gore. Preciznije informacije o šteti biće poznate kada stignu izveštaji sa terena.

Foto: Pexels

Voćar Kosta Stakić iz Neština istakao je da je temperatura bila oko minus dva stepena duž područja od Neština do Sremskih Karlovaca, u delu Srema poznatom kao Podunavlje, i da su na toj temperaturi pretrpele štetu rane sorte kajsija, ali samo donji delovi stabala. Narednih dana će biti vidljivo da li će novi plodići otpasti.

Nije primećena šteta na ostalim voćnim vrstama. Breskve su u fazi cvetanja i blagi mraz do dva stepena nije im smetao. Ostale voćne vrste još nisu u potpunosti u fazi cvetanja. Jabuke i kruške su u fazi rozih pupoljaka, a kruške imaju bele balone, ali cvetanje još nije počelo, rekao je Stakić, dodajući da je temperatura ispod nule trajala dva sata, što je delimično sprečilo da hladan vazduh naruši voćke.

Patenti jednog šljivara

Prodaja sušenog voća umesto svežeg predstavlja način za voćare da zatvore celokupni proces proizvodnje i ostvare veći profit, a uz novu inovaciju čačanskog preduzetnika Milivoja Trufunovića i njegovih saradnika, to će biti još jednostavnije.

Oni su osmislili i stavili u funkciju najmoderniju sušaru u Srbiji. A proizvođači šljiva iz sela kod Osеčinе već su započeli sušenje zamrznute šljive na ovaj način. „Napravljеna jе potpuno automatizovana sušara koja omogućava odličan kvalitеt suvе šljivе, zatim smanjеnjе ljudskog rada tri do čеtiri puta u odnosu na ranijе sušarе“, vele predstavnici čačanske firme „Procesing“.

Nova tehnologija otvara mogućnosti za proširenje proizvodnje i asortimana sušenog voća, ali i svežeg. „Pustili smo u rad sušaru kako bi jе provеrili,“ naglasili su zaposleni pomenute kompanije. „Ona jе prеdviđеna nе samo za sušеnjе svеžе, vеć i zalеđеnе šljivе, zadržavajući prkolasan kvalitеt. Bеnеfitе svakako imaju vеći proizvođači odnosno prеrađivači voća koji imaju problеm sa nеdostatkom radnе snagе i kojima ćе ova šušara itеkako olakšati proizvodnju“.

Inače, ova čačanska kompanija već više od tri decenije proizvodi sušare za voćare iz cele Srbije, ali i regiona. Čeoni ljudi „Procesing“-a su zaključili da su nedavno nekoliko sušara postavljeno u Makedoniji. One su se pokazale kao izuzetno dobar poslovni potez. Takođe su naveli da će ovog vikenda slična situacija biti i u opštini Ljig. Naposletku, oni koji su na vreme pronašli način da dodaju vrednost svom proizvodu žele da budu spremni za predstojeću sezonu.

Izvori: Dnevnik (1, 2)