Naslovna Lov i divljač „Vilamet“ ne odobrava cenu maline, vakcinacije protiv besnila: vesti za utorak

„Vilamet“ ne odobrava cenu maline, vakcinacije protiv besnila: vesti za utorak

68
0

Kako i inače biva, nezadovoljstvo po pitanju postignutog dogovora o ceni maline ne popušta proizvođače, a „Vilamet“ tu prednjači. Ali ima i lepih vesti, mahom oko vakcinacije divljači protiv besnila. Saznajmo detalje u redovima koji slede.

Image by Katharina N. from Pixabay

„Vilamet“: „Ova cena maline je nečuvena…opet!“

Udruženje proizvođača malina „Vilamet“ iz Arilja je u saopštenju navelo da ne podržava ponuđenu početnu cenu kilograma malina od 250 dinara i raspodelu dobiti 60:40 u korist proizvođača.

Oni su izjavili da očekuju rast cene u otkupu i realizaciju cene koju su tražili na prvom sastanku u Vladi Republike Srbije. U vezi sa načelnim dogovorom u četiri tačke između udruženja i hladnjačara od 31.05.2024. godine, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, saglasili su se sa predlogom formiranja međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, uz uključivanje svih aktera. Takođe, podržavaju pojačanu kontrolu izvoza i uvoza malina u i iz Republike Srbije radi praćenja izvozne cene.

Izvor: Shutterstock/librakv

Udruženje je iznelo da se slaže sa naporima Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine u vezi sa rekonfiguracijom podsticaja iz budžeta Republike Srbije, želeći da se u potpunosti sagleda agrarni budžet. Udruženje „Vilamet“ će se nastaviti zalagati za bolju otkupnu cenu u 2024. godini. Kako se navodi, zastupaće isključivo interese proizvođača malina.

Dodali su da će u što kraćem roku biti sprovedena skupština udruženja „Vilamet“ radi daljih koraka, te da će javnost blagovremeno biti informisana o datumu i vremenu.

Kako napreduje vakcinacija?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz podršku Evropske unije, započelo je prolećnu kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila.

U saopštenju Uprave za veterinu, navedeno je da će se vakcinacija sprovoditi izbacivanjem oralnih mamaka sa vakcinama iz aviona, prema usvojenom planu vakcinacije. Ove aktivnosti će se realizovati na teritoriji cele zemlje. Izuzetak su naseljena mesta, vodene površine i velike saobraćajnice. Pritom, sprovođenje će se obaviti u zavisnosti od vremenskih uslova. Kampanja, koja je počela 14. juna, predviđa distribuciju 1.364.700 mamaka, sa 18 mamaka po kvadratnom kilometru u 23 okruga. Pritom, biće raspoređeno 20 mamaka po kvadratnom kilometru u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu.

Izvor: Pixabay

Radi bolje informisanosti javnosti o vakcinaciji i ponašanju u slučaju kontakta sa mamkom ili vakcinom, obezbeđen je besplatan info telefon 0800-222-232. Putem njega građani mogu dobiti sve potrebne informacije.

Uprava za veterinu takođe je organizovala mrežu za stručnu podršku i pružanje informacija tokom kampanje. Mreža povezuje naučne i specijalističke veterinarske institute i veterinarsku inspekciju.

Izvori: AgroTV (1, 2)