Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Vinarije! Ovnovi! Plastenici! Malo novih vesti iz agrara

Vinarije! Ovnovi! Plastenici! Malo novih vesti iz agrara

131
0

Koje i kolike to subvencije idu za male vinarije? Kako je prošla smotra ovnova? Ko sve to dobija besplatne plastenike? Pa evo, ajde da saznamo zajedno!

Oveći novac za omanje vinarije

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je raspisao konkurs radi sufinansiranja investicija s ciljem da poljoprivredna gazdinstva povećaju vrednost svojih proizvoda preradom. Ukupno je za tu namenu opredeljeno 95 miliona dinara.

Foto: Bolja zemlja
Izvor: Vinarija „Nikad nije kasno“

Pokrajina će sufinansirati nabavku nove opreme za proizvodnju i preradu mesa, mleka, vina, rakije, voća, povrća, uljanih kultura, začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, kao i preradu pčelinjih proizvoda. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi kreće se od 200.000 do 2 miliona dinara za nabavku opreme za preradu mesa i mleka, i od 200.000 do 3,5 miliona dinara za opremu za proizvodnju vina i rakije.

Najviši iznos koji se može dobiti bespovratno po jednoj prijavi za nabavku opreme za preradu voća, povrća, uljanih kultura, začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja je 2,2 miliona dinara, dok je minimalni iznos 200.000 dinara. Za nabavku opreme za preradu pčelinjih proizvoda, najveći iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 350.000 dinara, dok je minimalni iznos 150.000 dinara.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Sufinansiranje se odobrava do 60% prihvatljivih troškova investicije, dok preduzetnici i pravna lica čije je gazdinstvo registrovano na području s otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i osobe mlađe od 40 godina mogu dobiti do 70% ukupno prihvatljivih troškova investicije.

Ovaj konkurs je otvoren do 5. aprila ove godine i ima za cilj da registrovana poljoprivredna gazdinstva prošire asortiman novim proizvodima, brendiraju ih i tako povećaju prihode na selu, postanu konkurentna na domaćem i stranom tržištu i usklade se sa standardima, politikama i praksama EU. Pokrajina sufinansiranjem želi da poljoprivredna domaćinstva smanje troškove proizvodnje i unaprede tehničko-tehnološku opremljenost. Pravo na podsticaje imaju aktivni poljoprivrednici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Ovnovi iz Dolova

Dolovo je jedno od retkih mesta u južnom Banatu (pored Sakula) gde je ovčarstvo i dalje prisutno. Ranije je u ovom selu bilo skoro 17.000 ovaca, dok ih danas ima samo oko 1.000. Ovi podaci ukazuju na to zašto je na nedavnoj manifestaciji u Dolovu bilo najmanje izloženih grla tokom celog događaja.

Iako je Udruženje ovčara iz Dolova uložilo napore da organizuje manifestaciju, na prostoru iza zgrade mesne zajednice okupilo se samo nekoliko izlagača. Prošle godine bilo je 23 izlagača. Ipak, ljubitelji ovčarstva su nastavili tradiciju smotre ovnova u Dolovu s namerom da ova manifestacija opstane i podstakne ozbiljnu obnovu ovčarstva na ovim prostorima.

Šta je stvarno opasno kod šepavosti ovaca?

Tročlani žiri u sastavu Cvijan Mеkić (Poljoprivrеdni fakultеt Bеograd), Jеlеna Popović (Poljoprivrеdni fakultеt Bеograd) i Alеksandar Varga (PSS Institut „Tamiš“ Pančеvo) proglasio je za najboljе slеdеćе uzgajivačе:

  • Ovnovi – cigaja: 1. Srđan Vojnov, 2. Jovan Kalin, 3. Dragan Nеbrigić.
  • Dvisci – cigajе: 1. Mihajlo Kalin, 2. Vasa Trbеnčin, 3. Slobodan Stеfanov.
  • Šiljеgani – cigajе: 1. Đorđе Čizmaš, 2. Zoran Mišljеnović, 3. Boris Stupar.
  • Ovnovi – bеla rasa: 1. Darko Vеlеmirov, 2. Mustеc Marčеl, 3. Dеjan Vranov.
  • Dvisci – IDF: 1. Darko Vеlеmirov, 2. Jovan Bеznja.
  • Šiljеgani: 1. Nikola Radonjin, 2. Pеtar Cvеjin.
  • Ovan – pramеnkе: Olgica Dmitrović.
Foto: Bolja zemlja

Prijepolje prepuno plastenika, pobratime!

Opština Prijepolje i Fondacija Ana i Vlade Divac sprovode konkurs za dodelu bespovratnih sredstava namenjenih razvoju plasteničke proizvodnje u opštini Prijepolje u toku 2024. godine u sklopu projekta „Divac Poljoprivredni fondovi – Prijepolje 2024.“ Cilj ovog konkursa je podržati najmanje 23 poljoprivrednika koji poseduju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji opštine Prijepolje, s namerom da ojačaju svoje porodice i ostvare ekonomski napredak. Raspoloživa sredstva za ovaj konkurs iznose 6.000.000,00 dinara. Konkurs je otvoren od 14. marta do 1. aprila 2024. godine.

Prijava za učešće može se preuzeti u uslužnom centru opštinske uprave Prijepolje ili putem interneta na sledećim adresama: https://www.divac.com/rs/Konkursi i https://prijepolje.ls.gov.rs. Za dodatne informacije o konkursu i projektu, zainteresovani se mogu obratiti Bojani Vujičić iz Fondacije Ana i Vlade Divac putem elektronske pošte na adresu bojana.vujicic@divac.com.

Izvori: Dnevnik (1, 2), Poljoprivrednik