Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Vino i med: još agrarnih vesti!

Vino i med: još agrarnih vesti!

84
0

Srpsko vino će opet krasiti „ProWein“ festival, izgleda. Pritom, kreće i organizovana borba protiv falsifikovanog meda. Definitivno vesti vredne za pribeležiti – pa hajde da ih pribeležimo.

„ProWein 2024“: naše vino tam’ će proći fino

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije udružuju snage kako bi omogućili nastup 13 srpskih kompanija na međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „Prowein“, koji će se održati u nemačkom gradu Dizeldorfu od 10. do 12. marta.

Izvor: ProWein zvanična Fejsbuk stranica

PKS je objavila da će se ove kompanije predstaviti u okviru nacionalnog štanda Srbije na sajmu, među kojima su Vinarija „Doja“, Destilerija „Blagojević“, Vinarija „Drašković“, Destilerija „Šurlan“, Atelje vina „Šapat“, „Sena Spirits“, Vinarija „100 žena“, „Stara Sokolova“, Vinarija „Despotika“, Destilerija „Despot“, Vinarija „Aleksandrović“, Destilerija „Bosiljčić“ i „Emperus“ destilerija.

Ovaj nastup na međunarodnom sajmu pruža priliku izlagačima da predstave svoje proizvode, prošire tržište i uspostave nove poslovne kontakte.

Izvor: ProWein zvanična Fejsbuk stranica

Učešće srpskih kompanija na „ProWein 2024“ doprinosi promociji srpskih brendova i povećanju izvoza. Na štandu Srbije, smeštenom u hali 13, srpske kompanije će izložiti svoje proizvode.

„ProWein“ je jedan od vodećih evropskih sajmova vina i alkoholnih pića, okupljajući distributere i predstavnike maloprodajnih lanaca.

Izvor: ProWein zvanična Fejsbuk stranica

Prošlogodišnji sajam posetilo je oko 50.000 posetilaca iz 141 zemlje, a predstavilo se skoro 6.000 izlagača iz 62 zemlje, pri čemu je više od 86% izlagača bilo internacionalno. Ovogodišnji sajam obeležava 30 godina postojanja.

Evropsko udruženje pčelara se sprema za boj

Novoformirano Evropsko udruženje pčelara (EBA), sa sedištem u Beogradu, poslalo je dopis komesaru za poljoprivredu Evropske unije, Janušu Vojčekovskom, izražavajući zabrinutost zbog sveprisutnog problema lažnog meda na evropskom tržištu i tražeći sastanak radi rešavanja ovog pitanja.

Suočeni s rastućom pretnjom lažnog meda koji se sve više širi Evropom, pravi pčelari se bore da zaštite svoje proizvode i očuvaju integritet pčelarske industrije. Očajnički se bore da se izbore s ovom situacijom, svestni da su potrošači prevareni i da je pčelarstvo suočeno s izazovima.

Komesar Vojčekovski je odgovorio na pismo koje je primio od EBA. Tu je izrazio spremnost da se sastane s predstavnicima udruženja kako bi se detaljno razmotrila situacija i pronašla rešenja za ovaj ozbiljan problem. Sastanak je zakazan za polovinu aprila. Pritom, EBA poziva sve evropske pčelarske organizacije da im se pridruže u ovom naporu za unapređenje pčelarstva u Evropi.

Ovaj brzi odgovor komesara i zakazivanje sastanka predstavlja veliki uspeh za EBA. To pokazuje da je udruženje uspelo da privuče pažnju i stvori dijalog s ključnim donosiocima odluka. To je korak napred u borbi protiv lažnog meda i stvaranju održivije budućnosti za pčelare širom Evrope.

Izvori: AgroTV (1, 2)