Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina Vino u opasnosti? Preko 90% vinskih regiona može nestati

Vino u opasnosti? Preko 90% vinskih regiona može nestati

38
0

Ukoliko proizvodite, konzumirate ili proučavate vino, crno vam se piše. Ne, ne crno kao crno vino, već crno kao čađ.

Image by freepic.diller on Freepik

OK, čemu toliko jeziv uvod kada je vino i priča o istom u pitanju? Pa, evo vam par alarmantnih informacija. Novo istraživanje objavljeno u časopisu „Nature Reviews Earth & Environment“ postavlja hipotezu da bi otprilike 90% tradicionalnih svetskih vinogradarskih regiona moglo biti ugroženo nestankom u narednim decenijama zbog klimatskih promena. Naučnici su identifikovali primorske regione i ravnice u Italiji, Španiji, Grčkoj i južnoj Kaliforniji kao najviše pogođene, prema izveštaju CBS-a.

Može li se spasti vino? Malo detalja o istraživanju

Naučnici su identifikovali da su ekstremne suše i učestali toplotni talasi, izazvani klimatskim promenama, glavni faktori rizika za proizvodnju vina u ovim regijama. Pored toga, temperature, padavine, vlažnost, radijacija i nivoi CO2 igraju ključnu ulogu u proizvodnji vina, a očekuje se da će se promeniti pod uticajem novih klimatskih uslova.

Iako bi porast temperature mogao da dovede do toga da neki drugi regioni postanu povoljniji za uzgoj grožđa, kao što su država Vašington, Oregon, Tasmanija i severna Francuska, naučnici upozoravaju da to zavisi od toga koliko će temperature porasti, te da bi moglo biti rizika za očuvanje životne sredine ako se u tim regijama počne sa uzgajanjem vinove loze. Iako bi to moglo doneti ekonomski rast u tim oblastima, ljudi će se i dalje suočavati sa ekstremnim vremenskim prilikama i njihovim posledicama.

Čega sve vinari treba da se plaše?

Promene u klimi donose i rizik od novih bolesti i štetočina koje mogu uticati na poljoprivredu i celokupno zdravlje životne sredine i ljudi. Sušniji uslovi bi mogli da smanje verovatnoću nekih problema sa vinovom lozom, poput peronospore, ali bi, ukoliko se pojave, epidemije verovatno bile ranije i brže se širile, pokazalo je istraživanje.

Zastita vinograda
Foto: shutterstock.com

Istraživači ističu da je prilagođavanje „obavezno“ kako bi se odgovorilo na ove promene. Proizvođači vina će morati da razmotre sorte grožđa koje su bolje prilagođene njihovim regionima i vremenskim uslovima berbe. Ovo će biti ključno ne samo za globalnu ponudu, već i za ukupni kvalitet vina.

Na primer, klimatski faktori utiču na nivoe pH, alkohola i kiselosti u vinu. Dok se nivoi alkohola i pH povećavaju, nivoi kiselosti se smanjuju. A to može učiniti mikrobiologiju koja sačinjava vino nestabilnijom. A preko toga, povećava se rizik od mikrobiološkog kvarenja i pojave aroma prezrelog ili kuvanog voća. Zaključak istraživanja je da će klimatske promene doneti značajne promene u globalnoj proizvodnji vina u bliskoj budućnosti. Stoga će fleksibilnost biti ključna za prilagođavanje ovim izazovima.

Izvor: RTV