Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina Vino, vino, vino; vesti iz srpskog vinarstva

Vino, vino, vino; vesti iz srpskog vinarstva

68
0

Domaće vino, kao i sama vinska industrija uopšte, beleži neke nove zavidne uspehe i na domaćem i na stranom terenu. A evo i o čemu je sve reč.

Image by Nicky ❤️🌿🐞🌿❤️ from Pixabay

Wine Garden: Vino u „Jevremovcu“

Jedna od najomiljenijih vinskih manifestacija u Srbiji, poznata kao „Wine Garden“, planirana je za 1. i 2. jun u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu. Ovaj tradicionalni događaj, koji okuplja ljubitelje vina i dobro raspoloženje, svake godine privlači veliki broj posetilaca, te se traži sve više karata.

Manifestacija će okupiti oko stotinak vinarija i raznih proizvođača hrane, uz pet pozornica na kojima će se održavati koncerti klasične, popularne i džez muzike, uz brojne piknik zone i druge aktivnosti, sve u hladovini ove prelepe zelene oaze Beograda. Organizatori su otvorili prijave za vinarije koje žele da učestvuju na „Wine Garden 2024“, a prijave se primaju putem sledeće adrese: https://winegarden.rs/prijava, sve dok postoje slobodna mesta za izlaganje.

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

„Vinska vizija Otvorenog Balkana“: Vino u Veroni

Drugi po redu sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ će se predstaviti na prestižnom događaju „Vinitaly“ u Veroni od 14. do 17. aprila, gde će se susresti sa preko 1.200 vodećih kupaca i mnogobrojnim učesnicima i posetiocima.

Privredna komora Srbije, uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, Razvojne agencije Srbije, Saveza vinara i vinogradara Srbije i Saveza rakijaša Srbije, organizuje paviljon „Wine vision by Open Balkan“ na ovom sajmu, gde će biti predstavljena najbolja vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Izvor: Wine Vision by Open Balkan zvanični sajt

Cilj učešća „Vinske vizije Otvorenog Balkana“ na ovom sajmu u Italiji jeste stvaranje novih poslovnih prilika za vinare regiona, kao i privlačenje većeg broja stranih kupaca na vinskom sajmu u Beogradu koji će biti održan od 22. do 24. novembra 2024. godine. Inicijativu za organizaciju prvog „Vinskog vizije Otvorenog Balkana“ pokrenuli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije.

Na sajmu „Vinitaly“ ove godine očekuje se rekordan broj velikih kupaca – 1.200, kao i rekordan broj posetilaca, izlagača i kupaca – uvoznika, distributera i njihovih asocijacija iz Evrope, posebno Velike Britanije, ali i iz celog sveta – od SAD, Kanade, Severne, Centralne i Južne Amerike, preko Kine, Azije i Okeanije do Afrike.

Foto: Freepik/v.ivash

Posetioci sajma će moći da degustiraju 150 različitih vrsta vina iz svih regiona i vinogorja Srbije, voćne rakije, kao i gastronomske specijalitete sa Balkana u okviru prezentacije manifestacije „Food Vision“.

Na 56. izdanju sajma „Vinitaly“ će učestvovati više od 4.000 izlagača, koji će predstaviti svoje proizvode na preko 100.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Roze (Foto: Pixabay)

Zemunski salon vina: nastavak podnaslova iza dve tačke

Treći Zemunski Salon Vina i Umetnosti će se odvijati u subotu, 11. maja 2024. godine. Manifestafcija će se održati u Madlenianumu (Glavna 32, Zemun), od 16 do 22 časa.

Društvo Vinodeljstvo i Prostor Savremene Umetnosti Moljac, koji su organizatori ovog Salona, najavljuju prisustvo oko pedeset domaćih vinarija. Očekuje se širok izbor vina, rakija i delikatesa. Posetioci mogu očekivati premijere vina, upoznavanje sa inovativnim pristupima u proizvodnji vina i jedinstveno iskustvo degustacije koje uključuje i umetničke elemente.

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Ovogodišnja tema Zemunskog Salona Vina i Umetnosti je „Degustacija koja čuva prirodu“. Cilj je da se svakim novim Salon omogući veća vrednost i doprinos. Pored promocije vinarija i povezivanja sa HoReCa sektorom, fokus će biti i na očuvanju prirode. Ipak je priroda ključna za proizvodnju ovih čarobnih plodova. Organizatori samim tim žele i da podignu svest o značaju reciklaže. A posetioci će imati priliku da uživaju u umetničkim delima Ivana Kocića. Ovaj istaknuti autor kreira inspirativne asamblaže od recikliranih igračaka.

Ulaznice se mogu kupiti putem sajta Tickets.rs po sledećim cenama:

  • 000,00 RSD u pretprodaji do 15. aprila
  • 500,00 RSD u redovnoj prodaji
  • 000,00 RSD na samom događaju.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)