Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina Vinova loza krenula ranije: „Samo da ne bude mraz…“

Vinova loza krenula ranije: „Samo da ne bude mraz…“

115
0

Vinova loza je započela svoj rast četiri nedelje ranije nego što je uobičajeno, što je do sada neviđeno. Postoji zabrinutost da bi promene u vremenskim uslovima mogle usporiti njen rast, dok bi eventualan mraz mogao da nanese štetu i uništi celokupan rod. Jovan Milinković, savetnik u PSSS Valjevo, izneo je svoje viđenje trenutne situacije vinove loze.

„Što se tiče loze, one je ove godine tri nedelje, možda i četiri krenula ranije nego što je uobičajeno bilo do sada. Loza je krenula, krajem marta, što nije zabeleženo u ovim krajevima“, veli Milinković.

Image by freepic.diller on Freepik

Vinova loza prerano ovde – šta je vinogradarima činiti?

Ono što je trenutno ne zabeleženo, ukoliko do mraza dođe, može biti veliki problem. Milinković ističe da se primećuje jako brz porast lastara. Pritom, zabeležene su i cvasti koje se razvijaju. Ovo definitivno ne predstavlja pozitivni razvoj događaja u vinogradarstvu.

„Uobičajeno je da loza cveta oko dvadesetog ili dvadesetpetog maja, a daj bože da ove godine ne cveta za prvi maj, ako se nastavi ovako. Međutim, najavljeno hladno vreme će to malo zaustaviti, stopirati. Jedino ne bi valjalo da imamo mraz. To bi bilo pogubno i ostali bismo totalno bez roda. Ako bismo imali mraz od -3°C ili -4°C onda bi nam izmrzli ti jako nežni zeljasti delovi. Loza jako brzo raste i to je sad problem, jer su lastari puni vode“, dodaje on.

Foto: Pixabay

Jedina moguća zaštita u ovakvim situacijama bio bi antifrost sistem, koji se dosad nije koristio u ovim područjima jer nije bilo potrebe za tim. „Teško da bi slamom mogli da zaštitimo vinograde, jako teško bilo koja mera osim antifrosta, a ovde za time nije bilo potrebe do sada, te ga vinogradari nemaju. Ne verujem ni da će sada biti potrebno jer su najavljene temperature oko 4°C“, naglašava savetnik.

Tretirajte na vreme propisnim preparatima!

Prema Milinkoviću, ovaj iznenadni pad temperature može rezultirati zaustavljanjem biljnog rasta. „To će biti nezgodno za biljke jer su one sad u fazi intenzivnog porasta,“ apostrofirao je. „Jednostavno će malo zastati u razvoju. Ništa to nije neobično, imali smo mi i u maju i u junu hladnijih perioda. Prizemni mraz do metar visine bi oštetio jako osetljive rodne delove, ali njega neće biti“.

Foto: Pixabay

U završnoj fazi izlaganja, Milinković ističe da vinogradari, nakon hladnog i stresnog perioda za lozu, odrade tretman preparatima na bazi aminokiselina. „Trebalo bi, u svakom slučaju, odraditi tretman loze posle stresnog perioda, kad se pregura taj deo. To su sredstva na bazi aminokiselina, gde biljka mnogo brže gradi organsku hranu u listu i lakše savladava stres“, veli on.

Izvor: Dobro jutro