Naslovna Poljoprivreda Visoki prinosi paprike uz adekvatno navodnjavanje

Visoki prinosi paprike uz adekvatno navodnjavanje

57
0

U naselju Prigrevica kod Apatina već je počela berba paprike, a kod jednog povrtara, Dejana Čule, prinosi su izuzetni.

Kako navodi Čula, ovo mu je tek druga godina kako sadi papriku, uz ispomoć sinova i kćerke. Za sada je zadovoljan. „Ranije sam proizvodio luk i krompir, ali sam prešao na proizvodnju paprike, jer smatram da je tu bolja zarada. Radim samo hibrid, jer mi je u branju sve prva klasa, pa nema dodatnog posla oko punjenja u prikolicu, transporta do kuće, prebiranja, prepakivanja i slično. Sve se direktno na njivi pakuje u ambalažu i odmah prodajem,“ veli Čula.

Prema njegovim rečima, njegova crvena, pljosnata paprika se jako dobro prodaje. Pored toga je otpornija i na bakteriozu, a Prigrevicu je dosta htela i sreća ove godine. Naime, julske superćelijske oluje su ovo mesto potpuno zaobišle, te su prinosi ostali netaknuti.

Rod paprike zadovoljava

Glede prinosa, prošle godine je Čula imao oko 25 tona po jutru, čemu se nada i ove godin. Na prinos je dosta uticalo i navodnjavanje, koje je bitan činilac kada je paprika u pitanju. „Kod paprike je bitno da su creva sigurna tokom cele sezone, a ova koja koristim ne pucaju i ne začepljavaju se. Zalivam čak i sada, kada su plodovi 90 odsto zreli, jer se ovakav sistem dobro pokazao,“ istakao je povrtar iz Prigrevice.

Vodu crpi iz bunara koristeći DMB-ove motore. Ranije je koristio hidrociklone, iako nema peska kod njih u bunarima. Međutim, veli on, sada koristi samo dva diskosna filtera za protok od 700-800 litara u minutu. Gubici pritiska su, ističe povrtar, minimalni. „Mora da se ispoštuje da se do 150 metara dužine koristi traka od pet litara po dužnom metru i do 200 metara mora da bude traka od tri litre, na razmaku od 20 cm, što se koristi za ova naša zemljišta, dok na peskovitim ide nešto kraće. Prihranu isto obavezno radim, koristim rezervoare od 1.000 litara koji su preko venturi sistema,“ veli proizvođač. „Navodnjavanje mora da je jednako i na kraju i na početku redova. Zato sam proveravao i došao do zaključka da je tačna uniformnost navodnjavanja.“

Izvor: AgroKlub

Prethodni tekstOrganska proizvodnja jagnjadi: Prvi deo
Sledeći tekstMinistarstvo: Čekaju se rezultati superanalize pošiljke krastavca