Naslovna Poljoprivreda Voće i povrće kontroliše 134 inspektora

Voće i povrće kontroliše 134 inspektora

213
0

Trenutno na terenu 134 inspektora kontroliše voće i povrće na prostoru Srbije zarad izbegavanja situacije slične vraćanju breskava od početka ove nedelje, naglašavaju nadležni organi iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Pixabay

Uskoro još inspektora

Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, u svojoj izjavi za RTS, naglasio je da kontrolu proizvodnje voća i povrća sprovodi fitosanitarna inspekcija. Uzorke u supermarketima, kako tvrdi, uzima poljoprivredna inspekcija.

U planu je, kako navodi, zapošljavanje još inspektora. „Trenutno ih je na terenu 134. A bezbednost hrane kontroliše se i digitalno, analizom rizika. Sa članicama Evropske unije delimo informacije o rizičnim pošiljkama,“ istakao je Milosavljević.

YouTube Screenshot
Izvor: Linda Chia

Zabrane pesticida u Srbiji

Vraćanje breskava iz Hrvatske i Slovenije u prethodnih par meseci nisu izolovani slučajevi. Po najnovijoj statistici, ove godine je zbog neispravnosti sa naše granice vraćeno bezmalo 40 pošiljki sa hranom. Stevan Blagojević, direktor Instituta za fizičku hemiju, se dotakao situacije u svojoj izjavi o stanju voća i voćarstva u Srbiji. „Više niko neće da jede neke male breskve, male šljive. Da bi to sve bilo idealno i lepo i da bude dosta, to sve mora da se štiti,“ naglasio je Blagojević. „Od konzervanasa, preko pesticida, herbicida… I tako smo došli u situaciju da je pre 15 godina počela malo da se gubi kontrola i da se uvode vrlo strogi propisi. Izbačeni su mnogi pesticidi i stavljeni van upotrebe.“

Darko Jevremović, direktor instituta za voćarstvo iz Čačka, nadovezao se na temu o pesticidima poput hlorpirifosa, koji je pronađen u spornoj turi breskava. Podsećamo da je hlorpirifos neurotoksičan i da je konzumiranje istog izuzetno štetno po ljudsko zdravlje.

šećerna repa
YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

„Kada se neke aktivne materije povuku iz prometa i zabrane u nekim zemljama, one još uvek postoje u zalihama koje trebaju da se potroše i to proizvođači koriste, tako da nekada ne ispoštuju dozu, ne ispoštuju koncentraciju, ne ispoštuju optimalan rok primene i kada se urade analize iz njihovih voćnjaka dođe do ovakvih situacija,“ naglašava Jevremović.

Rešenje za ovaj problem stručnjaci poput Milosavljevića vide u pojačavanju struke. On konkretno ističe edukaciju i profesionalni trening poljoprivrednika putem obuka propisanih još 2019. godine. „Mi cenimo da oko 200.000 njih treba da prođe obuku. Očekujemo da do kraja godine usvojimo pravilnik, da krenemo. Angažovali smo i naučne institucije i poljoprivredne službe da što pre obučimo taj veliki broj ljudi,“ dodao je Milosavljević. „Da dobiju sertifikat koji će da im služi kao ulaznica, odnosno dozvola za kupovinu sredstava za zaštitu bilja.“

Izvor: RTS

Pogledajte i: Kako su breskve sa hlorpirifosom završile u prometu?