Naslovna Poljoprivreda Voćnjak treba pregledati zimi – obavezno!

Voćnjak treba pregledati zimi – obavezno!

79
0

U ovom periodu, kad miruje vegetacija, voćnjak zahteva detaljni zimski pregled, jer je moguća pojava bolesti i štetočina. Verko Kačarević, stručnjak za zaštitu bilja i voćar iz Vinče kod Topole, naglašava da je sada neophodno sprovesti pregled kako bi se utvrdilo prisustvo jaja crvene voćne grinje u jabučnjacima i kruškine buve u kruškama.

„Krajem ovog meseca obavezno, a pogotovu ako temperature budu više, može se očekivati pojava prvih jaja kruškine buve. Kada  i ako se uoče treba odmah reagovati i obaviti prvi tretman. Preporučuju se dve kombinacije. Prva je kombinacija mineralnog ulja i sumpornih preparata, a druga kaolina i sumpornih preparata,“ ističe Kačarević.

Foto: Youtube/Printscreen

Februar ključan po voćnjak

Tretman sprečava polaganje jaja kruškine buve na zaštićenim mestima, poput grana sa mineralnim uljima ili kaolinom. S obzirom na trenutne rezidbene aktivnosti, prilika je da domaćini pregledaju voćnjake i procene stanje voća. Verko Kačarević ističe da su voćnjaci i vinogradi u Šumadiji generalno u dobrom stanju, uprkos decembarskim temperaturama iznad proseka.

Posebnu pažnju treba obratiti na temperature u februaru i potrebu zaštite u slučaju toplog talasa koji može izazvati pucanje pupoljaka i infekcije, naročito kod kajsije i novih sorti breskve i nektarine. Savetuje odmah sprovođenje zaštite u takvim situacijama.

Foto: Pixabay

Krajem prethodnog meseca, savetodavci za voćarstvo u Jagodini su upozorili na prisustvo kolonija krvave vaši u pojedinim zasadima jabuke. Preporučuje se primena mineralnih ulja i nanos insekticida četkom na celu koloniju vaši.

Stručnjaci i inače upozoravaju na potencijalne probleme u pojedinim zasadima jabuka, gde su primećene kolonije krvave vaši krajem decembra prošle godine. Zaštita se sprovodi primenom mineralnih ulja, a preporučuje se precizna primena insekticida četkom na celu koloniju vaši. Važno je naglasiti da redovni pregledi voćnjaka tokom rezidbe omogućavaju pravovremeno prepoznavanje i reagovanje na moguće štetočine, čime se očuvava zdravlje i kvalitet voćnjaka. Ovo su ključni koraci u održavanju optimalnog stanja voćnjaka, čime se obezbeđuje dugoročna produktivnost i kvalitet voća.

Izvor: Dobro jutro