Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Zaboravljena lekovita biljka Anđelika – saznajte za šta je sve dobra

Zaboravljena lekovita biljka Anđelika – saznajte za šta je sve dobra

Dvogodišnja biljka iz porodice štitarki može da naraste i više od dva metra, a po izgledu je itekako prepoznatljiva.

2329
0
Foto: Pixabay

Anđelika (Angelica) odavno je poznata i prisutna u narodnoj medicini, uzgajali su je u srednjevekovnim samostanima, a prema jednoj legendi, ovu “anđeosku biljku” otkrio je sveti Arhangel Mihailo, baš u periodu kada je u Evropi harala kuga, pa je zato navodno i nazvana “arhangelika”. Tom prilikom, zahvaljujući korenu ove biljke, navodi se da se veliki broj spasio od takozvane crne smrti.

Dvogodišnja biljka iz porodice štitarki može da naraste i više od dva metra, a po izgledu je itekako prepoznatljiva. Naime, listovi su joj veliki, dvostruko i trostruko razdeljeni i samo se na gornjim delovima razgranjuju. Samo na vrhu stabljike ima cvetiće koji su bele ili zelene boje.

Foto: Pixabay

Koren najlekovitiji

Koren ove biljke se danas retko koristi, a zapravo je najlekovitiji deo anđelike. Cela biljka je jestiva, listovi se beru u proleće, a plod i koren kada dođe jesen. Poznavaoci lekovitih bilja navode da se upotrebljava koren od biljke koja je stara godinu do dve dana. Važno ga je dobro oprati i ostaviti da se osuši, a onda se može koristiti za različite preparate.

Ovoj anđeoskoj biljki, kako je nazivaju, prija hladnija klima, inače raste na visinama do 2.500 metara, pored potoka, reka, na što vlažnijem staništu.

Za šta je dobra?

Najčešće se koristi u lečenju organa za varenje, protiv nadimanja i gasova u stomaku, kao i za lečenje želuca. Kažu da ublažava napetost i može da pomogne u umanjenju stresa. Neki koriste koren i kako bi otvorili apetit, a pomaže i kod kašlja, vrtoglavice, glavobolje i menstrualnih bolova.

Anđelika može da bude dobra i u lečenju kožnih bolesti, posebno psorijaze, a esencijalno ulje ove biljke dobro je za negu kože. Anđelika je jestiva biljka koju francuski poslastičari koriste za pravljenje kandiranih poslastica i deokracija za kolače.

Preparati anđelike ne uzimaju se za vreme trudnoće i dojenja, ne preporučuju dijabetičarima, kao ni za osobama koje u terapiji koriste antikoagulanse (protiv zgrušavanja krvi).

Foto: Pixabay

Recepti

Čaj od anđelike

Uzmite kašiku suvog korena, i stavite je u 2dcl vode. Kuvajte je desetak minuta. Ovaj topli napitak možete da konzumirate dva puta dnevno, bilo da je pre ili posle jela.

Foto: Pixabay

Ulje za negu kože

Potrebno vam je 5 kapi esencijalnog ulja anđelike, 100 ml bademovog ulja, 50 ml ulja jojobe i 5 kapi esencijalnog ulja petigrina. Svi sastojci se pomešaju u čistu flašicu i promućkaju. Ulje se maže nakon tuširanja ili umivanja, na kožu kojja je još vlažna. Nije preporučljivo da se upotrebljava u letnjim danima kada se žene sunčaju i posećuju solarijume, jer se ne treba izlagati suncu u toku tretmana.