Naslovna Poljoprivreda Zadruga „Beloglavi sup“ i razvoj srpskog ovčarstva

Zadruga „Beloglavi sup“ i razvoj srpskog ovčarstva

195
0

Paori-članovi zadruge „Beloglavi sup“ koji su pre tri godine iz donacije na poklon dobili priplodnu jagnjad danas imaju velika stada. Projekat je u potpunosti uspeo, pa zadrugari kažu da se neće na tome zaustaviti. Planova je mnogo, vele. A među poljoprivrednicima ima i zainteresovanih za akciju kako bi se produžio život zlatarskim selima koja su na izdisaju.

Zadruga „Beloglavi sup“ iz Nove Varoši imenovala je novo rukovodstvo i proširila svoje poslovanje otvaranjem dodatne prodavnice sa raznolikim asortimanom. Trenutno imaju dve prodavnice – jednu nedavno otvorenu kod škole u Akmačićima, i drugu koja posluje već dve godine u centru Radoinje.

Miloš Purić, novi direktor Zemljoradničke zadruge „Beloglavi sup“, obratio se javnosti. „Plan je i da se od marta naredne godine krene sa otkupom jagnjadi, kao i drugih poljoprivrednih proizvoda i šumskih plodova. Proširićemo delatnost i na uređenje zelenih površina, a zainteresovani će kod nas moći da nabave i sadnice raznog voća, ruža, cveća i drugog ukrasnog bilja od renomiranih proizvođača. Među zadrugarima je dosta mladih i sposobnih koji bi da rade, pa ćemo kod opštine konkurisati i za poslove na uređenju i održavanju parkova i drugih zelenih površina u gradu i okolini,“ veli Purić.

„Beloglavi sup“ i budućnost zadrugarstva

Po zanimanju poljoprivredni tehničar, Purić je jedan od najboljih rezača voća u ovom delu zemlje. Na čelu Zadruge nedavno je zamenio Dragana Vukovića. Dotičnom je, treba apostrofirati, istekao petogodišnji mandat.

Foto: Pixabay

Današnja sastava Zemljoradničke zadruge „Beloglavi sup“ obuhvata 14 zadrugara i oko dvadesetak kooperanata, sa četvoro zaposlenih. Osnovana 2018. godine, zadruga je 2020. godine započela razvojni projekat u oblasti ovčarstva, što predstavlja poseban izvor ponosa. Na konkursu koji je sproveo kabinet ministra bez portfelja, odgovornog za brigu o selu, Milana Krkobabića, dobili su sredstva za nabavku 412 priplodnih jagnjadi. Interesenti su, prema odluci Skupštine zadruge, dobili 11, 25 ili 30 jagnjadi. Uslov je da članovi zadruge vrate 30%, a kooperanti 40% od dobijenog broja grla u roku od najviše pet godina.

„Mada je od početka projekta prošlo tek nepune tri godine, najveći broj je već ispunio svoju obavezu, a jagnjad koju su vratili podeljena je novima koji su se prijavili. Tako se broj korisnika donacije proširio i sada ih je tridesetak, a proširilo se i stado, pa od podeljenih 412 jagnjadi danas ima ukupno 700 grla. Par njih sada ima stado sa po 60-70 brava,“ izjavio je Purić. „Budućnost sela je u zadrugarstvu, jer poljoprivrednici samo udruženi u zadruge mogu tržištu ponuditi u kontinuitetu veću količinu svojih proizvoda. A to je upravo ono što pored kvaliteta traže kupci. U novovaroškoj opštini trenutno postoji osam poljoprivrednih zadruga, ali na žalost, jedino naša radi ono zbog čega je i osnovana.“

Izvor: Dobro jutro