Naslovna Poljoprivreda Zakup poljoprivrednog zemljišta: gde i kome idu hektari?

Zakup poljoprivrednog zemljišta: gde i kome idu hektari?

493
0

U toku je drugi krug nadmetanja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u nekoliko gradova Srbije, javljaju agrarni mediji. Vest o otkupu je objavila Uprava za poljoprivredno zemljište tokom prethodnog vikenda.

Prema informacijama dostupnim na veb stranici navedene uprave, objavljeni su javni oglasi za dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta na period od 15 do 30 godina. Otkup će se obavljati u opštinama Sečanj, Vranje, Paraćin, Žitište, Požarevac, Tutin, Kovin, Valjevo, Aleksandrovac i Sokobanja.

Foto: Freepik/jannoon028

Zakup zemljišta u nešto više detalja

U opštini Sečanj, dostupno je oko 2.930 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a rok za podnošenje prijava je do 13. novembra. Period zakupa iznosi 15 godina, osim za dve površine – jednu od 2,7895 hektara u katastarskoj opštini (KO) Neuzina i drugu od 1,9987 hektara u KO Jarkovac, koje su namenjene za korišćenje u ne-poljoprivredne svrhe za proizvodnju energije putem obnovljivih izvora energije Sunca i daju se u zakup na 30 godina.

U Vranju, dostupno je 1.200 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje se nudi u zakup na 15 godina. Zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu poslati svoje ponude do 15. novembra do 15 časova.

prodaja njiva na jugu, foto J.E.
 foto J. El Omari

Glede opštine Žitište, ostalo je nešto manje od 200 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta za drugi krug nadmetanja, a ono se nudi na 15 godina, osim zemljišta u KO Banatsko Karađorđevo, gde je predviđen period zakupa od jedne godine. Rok za prijavu u Žitištu ističe 16. novembra u 15 časova.

U Velikom Gradištu, drugi krug nadmetanja je objavljen, a u ovoj opštini preostalo je oko 397 hektara državnog zemljišta za zakup. Osim 14,5623 hektara zemljišta u KO Požezno, koje je predviđeno za podizanje solarnih elektrana i daje se u zakup na 30 godina, ostale površine nude se na 15 godina. Rok za prijavljivanje je 16. novembar do 10 časova. Detaljnije informacije o uslovima učešća i rokovima prijavljivanja mogu se pronaći u objavljenim oglasima na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište.

Izvor: Dnevnik