Naslovna Poljoprivreda Zarada po hektaru lešnika je nekoliko hiljada evra! Srbija ipak uvozi lešnik,...

Zarada po hektaru lešnika je nekoliko hiljada evra! Srbija ipak uvozi lešnik, a ovo je razlog!

855
0
Foto: Pixabay

Prosto neverovatno zvuči činjenica da Srbija uvozi lešnik mada je zarada na njemu nekoliko hiljada evra po zasađenom hektaru.

UPOZNAJTE ANU I KATARINU! Za njih dve je lešnik ozbiljan i isplativ posao!

Godišnja proizvodnja lešnika u Srbiji iznosi oko 2.500 tona, ali ta količina, ipak, nije dovoljna da podmiri potrebe srpskog tržišta, pa se oni uvoze iz evropskih zemalja.

Jedno od rešenja leži i proširivanju zasada pod leskom, a Institut za voćarstvo u Čačku ove godine ranije je krenuo sa prodajom sadnog materijala.

Konstruisana nova mašina za čišćenje lešnika! O čemu je reč?

– Mi imamo veoma povoljne uslove za proizvodnju leske, ova voćna vrsta nije zahtevna. Maloprodajna cena sadnice iz Instituta je 250 dinara i sa svim subvencijama koje naši proizvođači mogu da dobiju, bilo od države ili lokalnih samouprava, cena sadnice izađe oko 100 do 120 dinara, što znači da prilikom standardne proizvodnje treba oko 60 hiljada dinara po jednom hektaru, što nije velika cifra s obzirom da je to investicija za narednih 50 godina – kaže Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Imaju ugovoren celokupan otkup: Kragujevčani osnovali Zadrugu za uzgoj lešnika i evo šta poručuju

Prema njegovim rečima, leska može dati rod od dve do tri tone jezgra po jednom hektaru, a ako znamo da se plaća oko 1.000 dinara po kilogramu u maloprodaji – onda to jeste dobra i sigurna investicija za sve one koji imaju raspoloživo zemljište, a nemaju vremena da se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom.

– Najbolje su se pokazale italijanske sorte pogodne za konditorsku proizvodnju, koje su izuzetno kvalitetne, dobrog zdravstvenog stanja, sortne ispravnosti i razvijenosti korenovog sistema, pa je procenat primanja skoro stoprocentni. Prednost lešnika jeste što raste i na mestima gde druge vrste ne mogu, u brdskim uslovima, na većim nadmorskim visinama i težim zemljištima – navodi Lukić.

Naučnici upozoravaju: Ove štetočine napadaju lešnike, ugrožene svetske zalihe

Jedina mana u gajenju lešnika jeste što se na rod čeka nekoliko godina, ali benefiti su mnogo veći. Ovo voće ima višestruku upotrebnu vrednost, a jedno stablo može da rađa od 60 do 80 godina.

Prodaja plodova nije striktno vezana za određene mesece u godini, već period prodaje može da se bira. Pritom, ovo voće nije zahtevno za proizvodnju i ne zahteva posebne uslove skladištenja u hladnjačama.

Otkupna cena lešnika kreće se od pet do sedam evra, tako da po jednom hektaru, u koji je potrebno ulaganje od nekoliko stotina, može se zaraditi od tri do sedam hiljada evra.

Prethodni tekstKako da izvedete zimsko oranje i imate najveću korist od njega?
Sledeći tekstObjavljena je bodovna lista prijava na konkurs za mlade poljoprivrednike!