Naslovna Poljoprivreda Zaštita mladih voćaka od divljači: detaljna retrospektiva

Zaštita mladih voćaka od divljači: detaljna retrospektiva

63
0

Kako je optimalno vreme za rast biljaka, pogotovo voća, zaštita mladih jedinki je i te kako bitna, pogotovo ako divljač vreba. O ovome govore stručnjaci iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Valjeva.

Foto: Pixabay/Peggychoucair

Zaštita, pojašnjena

Zaštita mladih voćaka od divljači je esencijalna preventivna mera koja se preduzima pre dolaska zime. Tokom zimskih meseci, zečevi i srne mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu u mladim voćnjacima. Zečevi se hrane korom, otkidajući je u trakama, a ako obiđu voćku u potpunosti, to može dovesti do njenog sušenja. Zečevi mogu naneti štetu na različitim voćnim vrstama, naročito u mladim zasadima jabuke. Srne se hrane jednogodišnjim izdancima koje mogu potpuno oštetiti, a štete prave i srndaći koji koriste rogove da ostružu koru sa deset voćaka.

Najefikasnija zaštita od divljači je ograđivanje celog voćnjaka pletenom žicom. U područjima sa velikim prisustvom srna, važno je paziti na visinu ograde i razmotriti postavljanje jednog reda bodljikave žice iznad ograde. Osnova ograde treba čvrsto da stoji uz zemlju kako bi se sprečilo provlačenje zečeva ispod nje na određenim mestima. Potrebno je redovno proveravati ogradu, posebno tokom zime, i odmah reagovati ako se primete tragovi divljači. Mesta na kojima zečevi ulaze u voćnjak treba odmah obezbediti.

Iako je cena pletene žice često glavni faktor koji utiče na izbor, neki proizvođači se odlučuju za jeftiniju opciju, poput ograđivanja zasada pvc folijom. Međutim, i kod ove metode, važno je osigurati stabilnost osnove ograde i redovno je kontrolisati, jer nije toliko otporna na udar vetra i snežnih nanosa kao ogradа od pletene žice. Crna boja i neprozirnost PVC folije sprečavaju divljač da vizuelno identifikuje voćke.

Šta pravilnik kaže?

Efikasan način zaštite mladih voćki od zečeva je omotavanje stabala plastičnom mrežicom, koja može biti specijalno dizajnirana za tu svrhu. Ove mrežice su elastične, lako se postavljaju oko stabla, dugotrajne su i mogu se koristiti tokom više sezona. Takođe, kao alternativa, mogu se koristiti plastične mrežice koje se koriste u građevinarstvu. Potrebno ih je iseći na trake i pričvrstiti na tri mesta oko stabla.

Sličan pristup može se primeniti i sa trakama od natron papira, koje se obavijaju oko debla i pričvršćuju kako bi se sprečilo cepanje papira od strane vetra. U proleće, papirne trake se skidaju, dok plastične mrežice mogu ostati ili se delimično spustiti kako bi mladari mogli normalno da se razvijaju iz pupoljaka koji su prekriveni mrežicom.

Kao hemijske mere zaštite, koriste se repelenti, preparati koji svojim mirisom odbijaju divljač od voćaka. Važno je napomenuti da se mast ili slanina ne koriste kao mere zaštite od divljači, jer kora mladih voćki može upiti masne materije što može dovesti do oštećenja voćaka.

Image by Jaesung An from Pixabay

Prema pravilima definisanim u Pravilniku o merama za sprečavanje štete od divljači i štete na divljači, kao i postupku i načinu utvrđivanja štete, svi vlasnici poljoprivrednog zemljišta su obavezni da poštuju i primenjuju sve mere koje su navedene u ovom pravilniku, u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu.

Ako proizvođači nisu u mogućnosti da sade u jesen, trebalo bi da nastoje da to učine u ranom proleću. Idealno vreme bi bilo tokom februara. Kasnija sadnja, u martu, može rezultirati slabijim prijemom i rastom sadnica. Međutim, ukoliko su proizvođači u mogućnosti da navodnjavaju, ovakva kasnija sadnja takođe može biti uspešna.

Izvor: Agropress