Naslovna Poljoprivreda Zaštita voća (breskve, šljive, nektarine)

Zaštita voća (breskve, šljive, nektarine)

63
0

Tema je opet zaštita, dragi paori. Ovaj put je u pitanju zaštita voća poput breskvi, nektarina i šljiva u kritičnom periodu po njihov razvoj. Bacimo pogled i po.

Image by Margo Lipa from Pixabay

Zaštita breskvi i nektarina

U zasadima bresaka i nektarina počela je berba ranih sorti, dok su srednje i kasne sorte u različitim fazama razvoja i sazrevanja plodova. U fazi sazrevanja plodova bresaka i nektarina, uz prisustvo vlage, postoji rizik od infekcije plodova prouzrokovačima truleži (Monilinia spp.).

Nestabilno vreme sa padavinama koje se očekuje u narednom periodu povećava rizik od infekcije plodova navedenim patogenima. Za zaštitu plodova bresaka i nektarina u fazi sazrevanja, preporučuje se primena registrovanog fungicida Image (piraklostrobin) u količini 0,4-0,6 l/ha (karenca 7 dana).

Image by Alicja from Pixabay

U zasadima bresaka i nektarina trenutno je aktivan breskvin smotavac. U regionu Novog Sada, piljenje larvi druge generacije očekuje se uskoro, te se preporučuje primena insekticida na bazi hlorantraniliprola kako bi se sprečilo ubušivanje larvi u plodove.

U ostalim regionima, piljenje larvi ove štetočine očekuje se u narednih sedam dana. Zbog različitog vremena bioloških događaja breskvinog smotavca i prisustva drugih insekata, izbor insekticida za njihovo suzbijanje zavisi od regionalnih preporuka koje proizvođači mogu pratiti na portalu PIS-a.

Image by Krzysztof Jaracz from Pixabay

Važna napomena je ta da su breskvin smotavac i pojedine gljive iz roda Monilinia karantinske vrste u nekim zemljama u koje se izvozi naše voće. Proizvođači koji izvoze treba da obrate posebnu pažnju na suzbijanje ovih patogena.

Jednu stvar treba naglasiti. Prilikom primene pesticida, treba voditi računa o karenci primenjenih preparata. U zasadima bresaka i nektarina gde je berba u toku ili se uskoro očekuje, ne treba sprovoditi hemijske mere zaštite.

Foto: Pixabay

Zaštita šljiva

Na severnim padinama Fruške gore, šljive su u fazi razvoja od polovine do oko 70% konačne veličine ploda. Vizuelnim pregledom plodova uočeno je prisustvo jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana) u različitim fazama embrionalnog razvoja, dok je u toku intenzivno piljenje larvi prve generacije ove štetočine. Takođe, na naličju listova primećene su kolonije šljivine brašnjave vaši (Hyalopterus pruni) na do 6% mladara.

Nestabilne vremenske prilike, praćene čestim i obilnim padavinama, stvaraju povoljne uslove za infekciju gljivom koja izaziva šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum). Sa ciljem zaštite od ovog patogena, proizvođačima se preporučuje primena fungicida koji sadrži trifloksistrobin, poput Neimara 500 SC u količini od 0,2-0,35 l/ha ili Neimara u količini od 350-500 ml/ha.

Izvori: AgroTV, Poljoprivrednik