Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina Zima vina u Srbiji

Zima vina u Srbiji

77
0

Proizvođači, prerađivači i potrošači vina februar mogu da obeleže uspešnim. Konkretno, reč je o dve manifestacije od renomea koje privlače pažnju inim gostima da se pridruže i da gustiraju pokoju čašu, a i više. U pitanju su recentno završen 8. Sabor levačkih vinogradara i vinara u Rekovcu, kao i Sajam Zlatna vina Srbije koji tek treba da se održi.

8. Sabor levačkih vinogradara i vinara prošao odlično

U Rekovcu je, uoči Svetog Trifuna, održan 8. Sabor levačkih vinogradara i vinara s ciljem očuvanja tradicije vinarstva u levačkom kraju i afirmacije vinara amatera.

U ovogodišnjoj konkurenciji, od 90 uzoraka vina, stručni žiri je odlučio da u kategoriji belih vina prvo mesto pripadne Lazaru Stepanoviću iz Lepojevića, u kategoriji rozea najbolje je vino proizveo Nikola Tomić iz Riljca, a u kategoriji crvenih vina prvo mesto zauzeo je Dušan Miletić iz Oparića.

Izvor: Rubin

„Vinogradarstvo i vinarstvo u našoj porodici ima tradiciju dugu oko sto godina. Imamo oko pet hektara pod vinogradima. Vina pravimo, pre svega, za svoje potrebe i malo za prodaju. Prošla godina bila je zahtevna, ali smo izvukli najbolji kvalitet vina,“ dodao je Miletić.

Predavanja, prodaja, podizi

U okviru manifestacije, stručnjaci Poljoprivredno savetodavno stručne službe iz Jagodine održali su predavanje o uzgoju autohtonih sorti grožđa – prokupca i tamjanike, koje imaju niske prinose, ali daju veoma kvalitetna vina.

Foto: Pixabay

Vesna Jevtić, tehnolog i savetodavac u PSSS Jagodina, obratila se publici povodom manifestacije. „Važno je da se ove autohtone sorte promovišu kroz etno turizam ovog kraja, da se podstiče proizvodnja i da se što više zasada podiže. Svake godine imamo subvencije za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze,“ naglasila je Jevtić.

Ovaj sabor, koji je održan u prostorijama Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcu, pružio je dobru priliku za promociju škole čiji učenici takođe učestvuju u proizvodnji vina.

Zasad vinove loze
Zasad vinove loze

Direktor škole, Ljubiša Stevanović, je naveo kako im je cilj da na teritoriji Levča pokrenu kvalitetniju proizvodnju vina. „Bilo bi dobro kada bi naše vinogorje dobilo oznaku o geografskom poreklu, kako bi pokazali Srbiji i Evropi šta mi imamo, a imamo čistu, predivnu prirodu i fenomenalne uslove za vinograde,“ apostrofirao je Stevanović.

Levačko vinogorje, koje obuhvata oko 400 hektara, karakteristično je po klimatskim, zemljišnim i topografskim uslovima koji garantuju odličan kvalitet grožđa. Levač je takođe prepoznatljiv kao zdrava, nezagađena sredina, te ima predispozicije i za organsko vinogradarstvo.

Foto: Youtube/Printscreen

Spemajte se za Zlatna vina Srbije

Salon Zlatna vina Srbije će se održati 2. marta 2024. godine u Palati umetnosti „Madlena“, smeštenoj u Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića 53 na Dedinju, sa trajanjem od 15 do 21 čas.

Na ovom salonu biće predstavljena vina domaćih vinarija koja su osvojila zlatne medalje na međunarodnim ocenjivanjima tokom 2023. godine. Posetioci će imati priliku da učestvuju u degustacionim sesijama i upoznaju se sa različitim etiketama, a takođe će biti priređen i bogat prateći program.

Photo by Tamara Malaniy on Unsplash

Ovo je drugo izdanje Salona Zlatna vina Srbije koje se organizuje u saradnji Društva Vinodeljstvo i Prostora Savremene Umetnosti Moljac, kao deo projekta „Četiri godišnja doba kroz vino i umetnost“. Ovaj projekat je osmišljen tako da kroz četiri vinske i degustacione manifestacije, koje se razlikuju po tematici, istražuje i otkriva nove elemente koji su važni za napredak i razvoj vinske kulture.

Cena karte sa čašom za ovaj događaj je 2.500 dinara u pretprodaji, 3.000 dinara u redovnoj prodaji, dok će na dan događaja cena biti 4.500 dinara. Karte se mogu kupiti putem sajta tickets.rs ili na ulazu u Palatu umetnosti „Madlena“ na dan održavanja događaja.

Izvori: Dobro jutro, AgroTV