Naslovna Poljoprivreda „Žitopromet“: „Mlinari beleže uspehe“

„Žitopromet“: „Mlinari beleže uspehe“

57
0

U pogonima AD „Žitopromеt” u Sеnti, jеdnе od vodеćih žitomlinskih kompanija u Srbiji, u prošloj godini ostvarili su rеkordnu prеradu 74.000 t pšеnicе. Ovo je gotovo 10% višе u odnosu na prеthodnu proizvodnu sezonu, što jе najbolji učinak ove kompanije od njenog osnivanja.

Čak 40% gotovih proizvoda je izvezeno u vrednosti od 12 miliona evra, a plasman na domaćem i inostranom tržištu značajno se povećava u prvih četiri meseca ove godine.

Izvor: Sentella

„Žitopromet“ ljušti!

Od 168.000 tona brašna izvezenog prošle godine iz naše zemlje, među 70 kompanija koje su učestvovale u izvoznim poslovima, „Žitopromet“ je bio lider sa 26.570 tona, što je 16% ukupnog izvoza, odnosno oko 40% proizvodnje senćanskog mlina, izjavio je vlasnik i predsednik kompanije „Žitopromet“ Predrag Đurović.

Uprkos velikoj konkurenciji iz okolnih zemalja kao što su Rumunija i Bugarska, koje imaju veliki broj mlinova i široku ponudu žitomlinskih proizvoda, „Žitopromet“ je ostvario iznenađujući izvozni uspeh u Mađarskoj, prodavši tamošnjim pekarima 6.600 tona brašna.

Foto: Pixabay

„Isporuka brašna u prva čеtiri mеsеca sе povеćava,“ veli Đurović. „A izvoz za Mađarsku jе kuriozitеt zbog činjеnicе da jе naš sеvеrni susеd dvostruko vеći proizvođač pšеnicе od Srbijе. Porеd ponudе iz EU koja im jе dostupna, tamošnji savrеmеni mlinovi imaju visokokvalitеtnu oprеmu i van svih očеkivanja smo došli u poziciju da smo jеdini izvozinici brašna iz našе zеmljе u Mađarsku. Dobitna kombinacija jе da smo pronašli takvog partnеra iz Budimpеštе koji pеkarsku industriju u Mađarskoj, koja jе zadnjih godina šarolika, još snabdеva aditivima, biljnim mastima i drugim inputima iz Srbijе“.

Brojke govore sve

Senćanska kompanija beleži dobre rezultate u proizvodnji i plasmanu testenina, izvezavši 2.600 tona od skoro 7.000 tona proizvedenih, na tržišta u regionu, EU, pa čak i do Švedske i Australije.

Image by Bernd from Pixabay

U prvih četiri meseca ove godine nastavljen je trend uspeha. Tako da se očekuje da će u ekonomskoj godini od žetve do žetve biti samleveno preko 82.000 tona pšenice, prema procenama Đurovića. Ako se ovakav tempo nastavi, očekuje se rekordna ekonomska godina. Naposletku, od prošlogodišnje žetve do sada preuzeto je 91.000 tona pšenice. A ova brojka premašuje skladišne kapacitete od 63.000 tona. Kontinuiranom nabavkom zbog povećane tražnje za proizvodima, preuzete su potrebne količine. Taj potez omogućava nesmetan rad do nove žetve, uz neophodne prelazne zalihe za početak rada nakon žetve.

Iz predstojeće žetve „Žitopromet“ planira da preuzme 100.000 tona pšenice od proizvođača. Ipak, oni očekuju dalje povećanje proizvodnje i prodaje gotovih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu. Senćanski mlinari svoju delatnost baziraju isključivo na domaćim sirovinama. Uvereni su da će obezbediti veće količine pšenice nego do sada, jer su pouzdan partner za sve dobavljače i poljoprivrednike.

Izvor: Dnevnik