Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Žitorađa: Elektrifikacija polja i drugi projekti

Žitorađa: Elektrifikacija polja i drugi projekti

67
0

U opštini Žitorađa na inicijativu mеštana sеla Samarinovac, 2015. godinе u saradnji sa lokalnom samoupravom pokrеnuta je еlеktrifikacija polja. Elеktrifikovano je 600 hektara zemlje. Sada, vrednost hektara je kao nekad vrednost kuće – 30.000 evra. Zbog toga mеštani tvrde da danas žive u Sanmarinovcu.

Porodica Marković iz Samarinovca nasleđuje tradiciju povrtarstva koja traje već tri decenije. Svake godine proizvedu 15 vagona povrća, većinom paradajza i paprike. Jedino bostan ima dužu tradiciju. Država subvencioniše 60% od cene od 300.000 evra, koliko košta jedan plastenik, a Zoran sa porodicom poseduje 14. Elektrifikacija je preobratila ovu aktivnost u biznis.

Foto: Pixabay

Žitorađa modernija no ikad

Povrtar Zoran Marković, lokalac kome ni Samarinovac ni Žitorađa nisu strani, obratio se medijima što se elektrifikacija sela i inih drugih tema. „Manjе jе ulaganjе, a vеća proizvodnja. Svakе godinе bar za tridеsеtak procenata povеćamo proizvodnju u odnosu na ranijе godinе“, veli Marković.

U selu koje broji 200 povrtara, ističu se Dragan i Tanja Pešić kao najhrabriji proizvođači bostana, spremni na rizik. Ove godine su bostan posadili 13. marta, mesec dana ranije u poređenju s prethodnom godinom. Dragan Pešić je izjavio da je bilo godina kada je sve izmrzlo do korijena, ali da je on takav čovek koji voli da rizikuje, te da ko rizikuje, taj i dobije. Sa šest hektara godišnje ubiru od 250 do 300 tona lubenice, a troškove osiguranja država subvencioniše sa 50%.

Image by Pexels from Pixabay

On je naglasio da ih je elektrifikacija mnogo smanjila troškove proizvodnje, te da sada samo treba uključiti, dok su ranije morali koristiti agregate i gorivo. Takođe je istakao da nema nameru kupovati stan u velikim gradovima, već samo zemlju, jer je ona „suvo zlato“, s obzirom da u njegovom kraju hektar zemlje košta 30.000 evra.

Prvo komasacija, pa elektrifikacija

U lokalnoj samoupravi ističu da pretpostavka uspešne elektrifikacije leži u procesu komasacije, koji je podstaknut tako što je svaki peti domaćin podstaknut da kupi subvencionisani traktor. Oni naglašavaju da se ovde ne radi samo o ekonomskoj, već i o ekološkoj održivosti proizvodnje.

Image by Jacques GAIMARD from Pixabay

Pomoćnik predsednika opštine Žitorađa zadužen za poljoprivredu, Slađan Rakić, je istakao da sve ono što poljoprivredni proizvođači imaju u Danskoj, Nemačkoj i Holandiji, imaju i u Samarinovcu – digitalno zalivanje, digitalna prihrana, tako da je sve što je dostupno poljoprivrednicima u Holandiji, dostupno i u ovom selu.

Izvor: Dnevnik