Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Žitorađa: Nove protivgradne rakete

Žitorađa: Nove protivgradne rakete

91
0

Kako bi dodatno zaštitili useve i poljoprivredno zemljište na svojoj teritoriji, lokalna samouprava u Žitorađi nabavlja dodatne rakete za protivgradne stanice. Iz budžeta je izdvojeno 1.666.667 dinara za tu svrhu, kako bi se osiguralo neometano delovanje strelaca, prilagođeno i u skladu s trenutnim meteorološkim uslovima.

Izvor: Shutterstock/Dreamframer

Opština Žitorađa je prethodnih godina već samostalno nabavljala rakete za protivgradne stanice, pri čemu su prošle godine kupljene 53 rakete. „Veći deo našeg stanovništva se bavi poljoprivredom. Njihova egzistencija zavisi od voćarskih i povrtarskih kultura koje uzgajaju na otvorenom ili u plastenicima. Zato smo odlučili da nabavimo dodatnu količinu raketa. Tako bi protivgradna zaštita mogla u svakom trenutku da dejstvuje i bude efikasna ukoliko se za to ukaže potreba“, navode iz Opštinske uprave opštine Žitorađa.

U nastavku izjave, predstavnici Opštinske uprave su apostrofirali koliko je važno biti obezbeđen u ovom prelaznom periodu. Ovo je pogotovo tačno kada se uzme u obzir kolike su štete recentne padavine napravile širom Srbije. „Svesni smo štete koju grad i druge vremenske nepogode mogu da nanesu našim poljoprivrednicima. Pa smo zato odlučili da je njihov interes na prvom mestu, jer želimo da više proizvode i bolje žive od svog rada. Nakon sprovedene javne nabavke i potpisivanja ugovora očekujemo da se u najkraćem roku dopremi dodatni broj raketa za protivgradne stanice“, dodaju iz Opštinske uprave u Žitorađi.

Izvor: Trayal Korporacija – zvanični sajt

Razmišljanje unapred

Protivgradni strelci su angažovani u periodu od šest meseci, uz plaćeno zdravstveno i socijalno osiguranje. Oni podležu standardnoj lekarskoj proveri kako bi se utvrdila njihova sposobnost za obavljanje ovog odgovornog zadatka. Na teritoriji Žitorađe aktivno je osam lansirnih stanica, pri čemu je na svakoj angažovano po dvoje strelaca.

Ukupna površina koja se štiti od grada na teritoriji Topličkog okruga obuhvata 568.100 hektara, od čega poljoprivredno zemljište zauzima 326.436 hektara. Procenjuje se da je uspešnost protivgradne odbrane oko 70%.

Izvor: Južne vesti