Naslovna Poljoprivreda Zlatar: Nove mini-botaničke bašte

Zlatar: Nove mini-botaničke bašte

109
0

Na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma“. U partnerstvu sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem, identifikovane su lokacije koje su najprikladnije za stvaranje mini botaničkih bašta. Osnovni cilj ovog projekta je da posetiocima planine približi bogatstvo lekovitog bilja koje na njoj raste.

Izvor: Turistička organizacija Zlatar

Branko Pucarević, direktor TO Zlatar, obratio se javnosti povodom ovog napretka. „U toku je implementacija projekta prekogranične saradnje „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma“, koji Turistička organizacija Zlatar implementira sa Regionalnom razvojnom agencijom „Komovi-Bjelasica-Prokletije“ u okviru projekta prekogranične saradnje IPA 2. Projektni tim na realizaciji ovog projekta radi od avgusta meseca prošle godine i sadnja botaničkih bašti samo je jedna od aktivnosti koje se sprovode“, naglasio je Pucarević.

Nove bašte, novi Zlatar

Pucarević je izjavio da će botaničke bašte biti postavljene duž pet tematskih staza za pešačenje i vožnju bicikla, obogaćene sa pet novih odmorišta, i turističkom signalizacijom duž tih staza, koje zajedno protežu se na ukupno oko 60 kilometara. On je dodao da je glavni cilj tog projekta da se prirodni resursi dodatno iskoriste radi poboljšanja turističke ponude planine Zlatar.

Izvor: Turistička organizacija Zlatar

Što se tiče vremenskog okvira, Pucarević je izjavio da projektni tim ima za cilj da završi te radove u narednim mesecima, kako bi posetioci Zlatara već od narednog leta mogli da uživaju u novim sadržajima. On je dodao da očekuju da će implementacija tog projekta biti završena tokom te godine, i istakao da će kao vrhunac svega dobiti električne bicikle i skutere kako bi posetioci Zlatara mogli da ih iznajme i brzo obiđu sve što su pripremili.

Pucarević je takođe istakao da će, osim obeležavanja staza, biti adekvatno obeleženi i vidikovci i ostale turističke atrakcije. On je objasnio da će staze za pešačenje pružati iz centralne zone Zlatara u pet različitih pravaca. Naglasio je i da će svi ti vidikovci biti jasno obeleženi. Ideja projektnog tima je, prema njegovim rečima, da duž tih staza obeleže sve turističke atrakcije, uključujući ponude smeštaja, kulturne i istorijske spomenike, i sve što posetioci mogu otkriti duž tih pešačkih staza. Pucarević je istakao značaj tog projekta ne samo za planinu Zlatar i opštinu Nova Varoš, već i za celu Srbiju, kao i Crnu Goru, ističući da se radi o projektu prekogranične saradnje između te dve države.

Izvor: Turistička organizacija Zlatar

Planirane baštice, detaljnije

Prema izjavama narodnog travara Momčila Antonijevića, koji je uključen u projekt uspostavljanja mini botaničkih bašti, turisti koji posete Zlatar nakon završetka tog projekta neće imati opravdanje da ne znaju koje lekovite biljke okružuju njihov boravak.

On je rekao da je cilj postići da se ta divlja i netaknuta planina pozicionira kao mesto gde rastu divne, lekovite, mirisne biljke. Dodao je da će biti napravljene pet botaničkih bašti duž gotovo 60 kilometara pešačkih i biciklističkih staza. Tako će biti omogućeno svim posetiocima da se upoznaju s njima.

Izvor: Turistička organizacija Zlatar

Govoreći o biljkama, Antonijević je objasnio da je Zlatar poznat po čuvenom melemu koji se pravi od smole četinara. Ali je poznat i po mnogobrojnim drugim biljkama koje rastu u tom okruženju, a imaju lekovita svojstva.

On je istakao da se u tim šumama može pronaći divlje voće kao što su maline, borovnice, kupine i šumske jagode. One, ističe on, nisu samo ukusne, već imaju i lekovita svojstva. Na primer, čaj od lista, cveta i korena šumske jagode koristi se kao sredstvo za jačanje srca i protiv srčanih tegoba. List maline preporučuje se ženama kao ženski čaj. List kupine je pak dobar za lečenje dijareje. Borovnica i njen list imaju pozitivan uticaj na regulisanje nivoa šećera u krvi, rekao je.

Izvor: Turistička organizacija Zlatar

Još par detalja o projektu

Prema njegovim rečima, Zlatar ima i jednu nevidljivu lekovitu prednost, mikroorganizam poznat kao mikrobakteriumvake, ili bakterija sreće. Ona se nalazi u šumskom humusu i utiče na raspoloženje i imuni sistem ljudi koji provode vreme u tim šumama. Antonijević je zaključio da šetnja planinom ne samo da je lepa i opuštajuća, već pozitivno utiče i na zdravlje.

Realizaciju projekta sufinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014 – 2020. Projekat se organizuje u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Pri istome je telo za ugovaranje Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Projekat partnerski realizuju:

  • Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije
  • Crnogorska Opština Šavnik
  • Turistička organizacija Zlatar.

Izdaci projekta iznose 264.724 evra. Od te cifre, Evropska unija obezbeđuje 225.016 evra.

Izvor: AgroTV