Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Afrička kuga se nezaustavljivo širi! 200 evra po svinji onome ko odustane...

Afrička kuga se nezaustavljivo širi! 200 evra po svinji onome ko odustane od gajenja

330
0
Foto: Youtube

Afrička kuga svinja je potvrđen u mestu Sikole kod Negotina. U Nemačkoj je je zabeleženo gotovo 2.000 slučajeva, a i zone pod ovom bolešću šire se i u Poljskoj.

Najnoviji slučaj afričke svinjske kuge potvrđen je u mestu Sikole kod Negotina, nakon što su Šarkamen i Trnjane proglašeni zaraženim područjem.

Ali, bolest se širi i na severu Evrope. Prema najnovijim podacima koje nemačke vlasti svakodnevno objavljuju, do sada potvrđeno gotovo dve hiljade slučajeva ove bolesti, tačnije, broj se povećao na 1.981 slučaj. Najveći je pritisak, kako piše Agrarheute u istočnim saveznim državama Brandenburg i Saksonije koje se graniče s Poljskom.

Samo u prethodnoj nedelji zabeležena su 64 slučaja ASK-a kod divljih svinja, a od toga 43 u Brandenburgu i 21 u Saksoniji.

Premijer Saksonije, Mihael Krečmer smatra kako borbu protiv ove bolesti treba doživeti „kao evropski zadatak“ kao i to da nemačke savezne države treba da budu međusobno solidarne u rešenju ovog problema.

U toj zemlji je, kako bi se sprečilo širenje ASK-a, građanima Frankfurta na Odri zabranjen ulazak u gradsku šumu, ali i polja te livade koja se nalaze izvan urbanog područja budući da je tamo potvrđeno čak 199 slučajeva ASK-a.

Pred malim farmerima u Brandenburgu je velik izazov. Početkom avgusta, vlasnicima gazdinstava koje imaju do deset domaćih svinja, predloženo je da ih ne uzgajaju naredne dve godine. Za takvu odluku dobili bi 200 evra po svinji.

Kada je reč o njima susednoj Poljskoj, Farmer piše kako su prema poslednjoj uredbi Evropske komisje uvedene crvene zone na jednom području vojvodstva Donja Šleska pa na tri područja Podkarpatskog vojvodstva. U ružičastoj zoni je jedno područje u Lubuškom vojvodstvu.

Crvena se zona odnosi na ograničeno područje i iznosi minimalno sedam kilometara izvan zaštićene zone. Tamo je isporuka tih životinja na druga gazdinstva ili u klanicu moguća nakon što službeni veterinar izda zdravstvenu potvrdu i dobije odluku pokrajinskog veterinara o njihovu premeštanju.

U toj zemlji je tokom jula, porastao broj svinjarskih farmi sa pozitivnim testom na ASK. Prošlog meseca porastao je na 36 slučajeva, a veličine stada, kako piše thepigsite kreću se od jedne do 2.000 svinja na gazdinstvu.

U avgustu je potvrđen ASK i u Mađarskoj, u selu Biške, u blizini Budimpešte.

Izvor: Agro Klub