Naslovna Poljoprivreda Afrička kuga svinja najveći problem za domaće izvoznike mesa

Afrička kuga svinja najveći problem za domaće izvoznike mesa

69
0

Afrička kuga svinja (AKS) trenutno predstavlja najveći problem za izvoz domaćeg mesa na evropsko i svetsko tržište, kako ističu proizvođači. Zbog toga je neophodan zajednički rad Uprave za veterinu i proizvođača svinja na suzbijanju ove bolesti. Sve ovo je, uz druge informacije, naglašeno na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića sa predstavnicima Udruženja odgajivača svinja.

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Prema saopštenju ministarstva, Martinović je saglasan sa predstavnicima udruženja da je neophodno nastaviti strogu kontrolu uvoza svežeg i zamrznutog svinjskog mesa. Ministar je najavio da će Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu uskoro organizovati javno slušanje o „rekonfiguraciji podsticaja iz republičkog budžeta“.

Tokom prošle godine, iz budžeta je isplaćeno 3,3 milijarde dinara kao obeštećenje za svinje ubijene radi sprečavanja širenja Afričke kuge svinja. Prema podacima Uprave za veterinu, tokom 2023. godine bolest je potvrđena na 2.788 gazdinstava u 53 opštine i 15 upravnih okruga.

Photo by Emmanuel Eigege on Unsplash

Uprava za veterinu je saopštila da je tokom cele godine eutanazirano 78.242 svinje na zaraženim gazdinstvima. Podsetićemo čitaoce, u ono doba bolest je takođe uticala na smanjenu ponudu prasadi na pijacama.

Afrička kuga svinja: sažete brojke

Od početka juna, u osam okruga kod domaćih svinja zabeležena je bolest. Od toga su sedam slučajeva u Kolubarskom okrugu (Mionica i Valjevo), a jedan u Južnobačkom okrugu (Novi Sad).

Foto: Bolja zemlja

Što se tiče divljih svinja, u junu je Zlatiborski okrug (Prijepolje) proglašen zaraženim i ugroženim područjem, dok su od početka godine još četiri okruga dobila ovaj status (Borski/Zaječarski, Grad Beograd, Sremski, Južnobački).

Afrička kuga svinja (AKS) se prvi put pojavila 2019. godine u Srbiji. Vakcina za ovu bolest ne postoji. Podsećamo, bolest se širi na sledeće načine:

  • kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama
  • ishranom kontaminiranim pomijama
  • kontaminiranom hranom i vodom
  • inficiranim krpeljima, odećom i obućom
  • kontaminiranim predmetima i opremom
  • prevoznim sredstvima
  • stajnjakom
  • leševima uginulih i zaklanih životinja
  • glodarima i insektima.

Simptomi uključuju iznenadno uginuće jedne ili više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišenu telesnu temperaturu do 42 stepena Celzijusa, krvarenja po koži (najčešće na ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaje, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje, povraćanje. Preporučuje se da svinje ne budu hranjene pomijama, izbegavanje pašnog držanja svinja, i sprečavanje direktnog kontakta sa divljim svinjama.

Osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, a svaka bolesna ili uginula domaća ili divlja svinja mora biti prijavljena nadležnom veterinaru. U cilju sprečavanja bolesti, Uprava preporučuje postavljanje dezbarijere na ulazu i izlazu u objekte gde se drže svinje.

Izvor: Nova ekonomija