Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Afrička kuga svinja – saradnja Srbije i Rusije u borbi protiv ove...

Afrička kuga svinja – saradnja Srbije i Rusije u borbi protiv ove bolesti

Razmena iskustava u borbi protiv Afričke kuge svinja.

282
0
Foto:Pixabay

Predstavnici Srbije i Rusije održali su sastanak u Moskvi na kom je detaljno izložena trenutna situacija kada je u pitanju bolest Afričke kuge svinja kod nas. 

Stručnjaci su primetili da je širenje Afričke kuge svinja u Srbiji povezano sa dve okolnosti – virusom koji ulazi u prirodu sa nemogućnošću efikasne kontrole i ljudskim faktorom. Razgovaralo se i o prvom zabeleženom slučaju, preduzetim merama i kontroli bolesti.

Sastanku su prisustvovali Bogdan Igić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sergej Dankvert, šef Rosselkhoznadzora, Emina Milakara, v.d. direktor Uprave za veterinu i predstavnika naše ambasade.

“Borba protiv Afričke kuge svinja složen je i dugoročan proces” istakao je Sergej Dankvert.

U Rusiji su principi regionalizacije i razdvajanja efikasni alati za ozbiljno suzbijanje širenja bolesti i povećanje proizvodnje svinjskog mesa.

Razgovarajući o ovoj temi, srpska strana pozvala je stručnjake iz Rosselkhoznadzora i njenih istraživačkih centara da posete zemlju kako bi razmenjivali iskustvo, znanje i konsultovali o borbi protiv Afričke kuge svinja.

Takođe, detaljno se razgovaralo o svim oblastima saradnje i nivoima trgovinske razmene.